Арънч напуска политиката заради несъгласия с Ердоган

Арънч напуска политиката заради несъгласия с Ердоган | StandartNews.com

Анкара. Вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч напуска политиката заради публичен скандал и несъгласие с премиера Реджеп Тайип Ердоган по повод разделянето на мъжките и женските студентски и ученически общежития в страната, предаде Фокус, цитирайки местни медии.

Първият вицепремиер в турското правителство и бивш председател на Меджлиса изпадна в немилост и остро противоречие с министър-председателя Ердоган. „Мисля, че е наложително да напусна активната политика. Може би по този начин намирам възможност да си почина", посочи още досегашният втори човек в турското правителство,

Арънч критикува Реджеп Тайип Ердоган заради скандала със студентските общежития и изпадна в немилост. Ердоган незабавно реагира и за пореден път демонстрира, че няма да се поколебае да отстрани инакомислещите. Бюлент Арънч не присъства на последното заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на 12 ноември, на която премиерът Реджеп Тайип Ердоган се обърна с пламенна реч към своите съпартийци.

В телевизионно предаване миналата седмица Бюлент Арънч отправи критични думи към Ердоган във връзка със засилващата се обществена дискусия и напрежение в страната и зад граница заради общежитията. „Аз не съм само министър и вицепремиер; аз представлявам много други неща. Трябва да не бъда игнориран, изолиран и пренебрегван.", обясни тогава досегашният турски вицепремиер Бюлент Арънч.

ЕС също оказа натиск над турското правителство да уважава начина на живот на всеки гражданин на фона на полемиката за студентските общежития, предаде АФП.

"Повече демокрация в Турция означава повече уважение и признаване на различието на турското общество. Демокрацията означава и повече уважение към избора и стила на живот на гражданите", заяви европейският комисар по разширяването Щефан Фюле в края на двудневна визита в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай