Алжирските власти затварят 16 евангелски църкви

Нов доклад от наблюдател на правителството на САЩ предупреждава за действията

Алжирските власти затварят 16 евангелски църкви | StandartNews.com

Нов доклад от наблюдател на правителството на САЩ предупреждава, че правителството на Алжир е затворило най-малко 16 евангелски църкви през последните години, налагайки строги разпоредби относно религията за арестуване на лица по обвинения в богохулство и прозелитизъм.

Комисията за международна религиозна свобода на САЩ, двупартиен орган, ръководен от комисари-доброволци, които съветват правителството и Конгреса на САЩ, публикува този месец информационен лист за условията на религиозната свобода в Алжир, най-голямата арабска нация в света по земна маса с 99% сунитско мюсюлманско население.

Докладът предупреждава, че наказателният кодекс на северноафриканската държава и наредба 06-03 относно немюсюлманските организации са „несъвместими с международната правна защита за свободата на религията или убежденията“. По-конкретно, надзорният орган заявява, че Алжир нарушава Международната конвенция за граждански и политически права, рамка, която страната ратифицира през 1989 г.

„През последните години алжирското правителство все повече прилага тези закони, затваряйки лица по обвинения в богохулство и прозелитизъм“, подчертава докладът. „Той също тълкува други законови предписания по начини, които нарушават правата на алжирците да се покланят на Бога.“

Съобщава се, че правителството на Алжир е отказало да потвърди получаването на заявлението за регистрация на Евангелската протестантска асоциация (ЕРА) и е принудило поне 16 църкви на EPA да бъдат затворени поради техния нерегистриран статут, се казва в информационния лист на USCIRF.

„Застъпническите групи съобщават, че правителствените власти са притискали църквите-членки на EPA да кандидатстват за статут независимо от EPA, като се твърди, че се стремят да отслабят сплотеността на евангелската протестантска общност“, се казва в доклада на USCIRF. „През ноември 2021 г. властите обвиниха старши пастор на EPA Салахедин Чалах и четирима други протестантски християни в практикуване на неразрешено богослужение; според съобщенията пастор Чала получи 18 месеца затвор през март 2022 г., докато обвинените с него получиха шестмесечни присъди.“

Според базираната в САЩ група за наблюдение International Christian Concern, повечето църкви в Алжир са свързани с EPA, тъй като тя някога е била законно призната група преди приемането на закона от 2006 г. ICC нарече EPA „най-сигурната опция за християните“, тъй като веднъж правителството одобри деноминацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай