Афганистан получи пълен контрол върху сигурността си

Афганистан получи пълен контрол върху сигурността си | StandartNews.com

Кабул. НАТО предаде пълния контрол върху сигурността в Афганистан на армията за пръв път от военната инвазия през 2001 г. По време на церемония в Кабул президентът Хамид Карзай обяви, че от сряда „армията и силите за сигурност ще ръководят всички действия по осигуряването на сигурността в страната".

„Това е велик ден за афганистанския народ", допълни Карзай.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че въпреки това силите на Алианса имат още 18 месеца сериозна работа.

Междунаордните сили Isaf ще останат в Афганистан до края на 2014 г., като подкрепа при евентуални операции. С церемонията приключи започналият през 2011 г. процес по предаване на сигурността в отделни области на държавата. Последните 95 предадени области включват 13 в най-размирната провинция и люлка на талибаните Кандахар, както и 12 други по пограничието с Пакистан.

Малко преди церемонията в столицата Кабул се взриви пореден самоубиец, при което по данни на афганистанската организация за защита на човешките права са били ранени повече от 20 души.

Междувременно Би Би Си съобщи, като се позовава на свои източници, че талибаните ще открият своя централа и в катарската столица Доха и то вероятно още във вторник. Това се смята за важна стъпка към изграждането на политическа фасада на бунтовническата организация, коментира медиата.

Досега талибаните отказват преговори с правителството, което определят като кукла на конци на американското правителство. При церемонията по предаване на сигурността обаче президентът Хамид Карзай съобщи, че ще изпрати преставители в Катар, които да се опитат да преговарят с движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай