80% от гърците не вярват в европейските институции

 80% от гърците не вярват в европейските институции | StandartNews.com

Атина. Недоверието в европейските институции достига в Гърция достигна 80%, докато извън Гърция то е 60%. Това показва социологическо изследване, цитирано от Франс прес.

70% от гърците искат запазване на еврото, показват още данните.

Нова демокрация и Сириза имат равни шансове за спечелване на евроизборите, според допитването. Данните показват още, че на моменти малката лява партия има предимство, пише социологическата агенция Kappa Research след допитване по поръчка на в. "Вима". Златна зора, ПАСОК, както и други парии остават далеч в класацията.

Премиерът Самарас е на мнение, че Сириза се облагодетелства от кризата, а лидерът й Алексис Ципрас, го обвинява, че е "продукт" на тази криза, който трябва да бъде забравен.

Според Панос Карвунис, представител на ЕК в Гърция, гърците "мислят, че са изпълнили своите задължения" по време на кризата и вече искат Европа "да насърчи растежа и заетостта, както и да появява повече солидарност, когато има проблеми". През април 52,4% от гърците искаха стабилност, а 39% - сваляне на правителството, гласи анкета на агенцията GPO. Европейските избори дават възможност да се отправят национални послания и гърците не са изключение от това правило, посочва Николакопулос. Премиерът Самарас е на мнение, че Сириза се облагодетелства от кризата, а лидерът й Алексис Ципрас, го обвинява, че е "продукт" на тази криза, който трябва да бъде забравен. На 25 май разликата между Нова демокрация и Сириза ще реши дали във възстановяващата се страна може да се наложат предсрочни избори, пише БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай