27 млрд. евро горят от твърдостта на Ердоган

Борсата в Истанбул пак падна след изказванията му на летището, той се зъби на финансовото лоби

27 млрд. евро горят от твърдостта на Ердоган | StandartNews.com

Анкара. Борсата в Истанбул пак реагира с недоверие към речта на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, която той държа при завръщането си на летището в четвъртък вечерта от обиколка из Магреба. Тържището отвори вчера със спад от 1,3 на сто, съобщи агенция ЕФЕ.

Само за четири минути индексът BIST100 отстъпи от 75,9 на 75,2 пункта, за да възстанови след това почти стойността си при започването на търговията, след което пак падна до 75,3 пункта. Така, обобщава в. "Тараф" в материал под заглавие "Ще разруши ли Ердоган икономиката", речта му е струвала загуба от 67 млрд. лири (27 млрд. евро) за компаниите, които търгуват на борсата. "Финансовото лоби си мисли, че може да ни заплашва със спекулациите си", отсече Ердоган на аерогарата - нещо, което не допринесе за успокояването на инвеститорите, коментира агенцията. И добавя, че икономическият и търговски сектори са в очакване Ердоган да започне да прави по-умерени изказвания, за да се успокоят.

Няколко хиляди привърженици на Ердоган, между 3000 и 10 000, го посрещнаха на аерогарата в Истанбул. Симпатизантите на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) размахваха турски знамена и скандираха: "Готови сме да умрем за теб, Тайип." По същото време десетки хиляди демонстранти продължаваха да стоят на площад "Таксим" в центъра на Истанбул с искане за оставката на Ердоган. "Останахме силни, но никога не проявихме инат. Ние сме заедно, ние сме единни, ние сме братя", заяви Ердоган пред симпатизантите си, които го чакаха на аеропорта.

Турският премиер призова незабавно да се сложи край на продължаващите от една седмица антиправителствени протести

"Призовавам към незабавен край на демонстрациите, които изгубиха демократичния си характер и се превърнаха във вандализъм, с разрушаване и обиране на магазини", заяви Ердоган. Той увери, че сигналите за употреба на прекомерна сила от полицията се разследват. Турският премиер благодари на привържениците за проявеното от тях спокойствие и ги прикани да се приберат по домовете си.

Нощта в Анкара и в Истанбул след изказването му премина относително спокойно, почти без употреба от страна на полицията на сълзотворен газ и водни оръдия в осмия ден от началото на бунта, който за момента не дава изгледи за угасването му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай