190 страни си стиснаха ръцете за климата

Перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар-Видал и представителката на ООН Кристиана Фигуерес аплодираха постигнатото в Лима споразумение

190 страни си стиснаха ръцете за климата | StandartNews.com

Срещата в Лима завърши със споразумение за вредните емисии газове

След тежки и удължени преговори в Лима 20-ата световна конференция за климата, организирана от ООН, завърши със споразумение. Близо 190 страни, преговарящи за постигане на глобално споразумение през 2015 г. за ограничаване на климатичните промени, постигнаха съгласие за бъдещите си ангажименти по намаляване на емисиите на парникови газове, предаде Ройтерс.

Постигнатото споразумение обяви перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар Видал в края на конференцията. Тя трябваше да приключи в петък, но беше удължена с над 30 часа поради различията между страните от Севера и Юга. След две седмици на интензивни преговори участниците във форума приеха проект на документ, който ще послужи за основа за постигане на глобално споразумение за климата на срещата на върха в Париж в края на 2015 г. Часове по-рано предишен проект на споразумение беше отхвърлен от развиващите се страни, които обвиниха развитите държави в опит да избегнат отговорността си и да не платят за борбата с глобалното затопляне. Постигането на споразумение за формата на националните ангажименти, които страните ще поемат за намаляване на емисиите си през 2015 г., беше една от целите на срещата в Лима.

Те засягат периода, плана за действие, засегнатите сектори и прилаганата методология. Поетите ангажименти трябва да доведат до глобално съкращаване на емисиите на парникови газове с между 40 и 70 на сто към 2050 г., необходимо за ограничаване на повишаването на температурата до 2 градуса по Целзий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай