12 души загинаха при потопите в Тбилиси (ОБЗОР)

12 души загинаха при потопите в Тбилиси (ОБЗОР) | StandartNews.com

Водна стихия пусна на свобода лъвове и вълци бродеха из улиците

Най-малко 12 души загинаха, а 24 бяха обявени за изчезнали след тежки наводнения в грузинската столица Тбилиси. Силната буря с проливен дъжд, градушка и силен вятър освободи от клетките им десетки животни, които започнаха да бродят по улиците на града, чиито жители бяха предупредени да не напускат домовете си, предаде Би Би Си. Сред избягалите животни имаше лъвове, тигри, мечки, вълци и хипопотам. Повредени бяха жилищни сгради, газопровод и друга инфраструктура, като щетите се оценяват на 10 млн. долара.

Стихията започнала като буря, но това довело до преливането на местната река. Първоначално кметът на града Давид Нармания съобщи, че по официални данни са загинали седем души. След това телевизия Рустави-2 информира за намирането на три тела на територията на зоопарка - негови служители, които били дежурни през нощта, а впоследствие спасителните служби откриха още две тела. Без покрив са останали над 40 семейства в центъра на града. Ще трябва време за пълна ликвидация на последиците и връщане на столицата към нормален живот, заяви премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили.

Той обяви утрешния 15 юни за ден на траур. По данни на телевизията от зоопарка, който се оказал в епицентъра на бурята, са избягали повече от 30 животни. Издирваха се шест лъва, шест тигъра, седем мечки, много вълци, съобщи кметството и призова жителите да не излизат навън, докато не бъдат открити всички хищници. Спасителните екипи успяха да намерят част от избягалите животни на близките улици и да ги приспят, за да ги приберат обратно, но се наложи част от хищниците да бъдат убити зради прояви на агресивност. Загубите възлизат на близо 20 вълка, няколко лъва и тигри, а от 17 пингвина са останали само три - останалите са се удавили. Сътрудници на МВР са застреляли на територията на детската инфекциозна болница шест вълка, както и мечка и хиена. В социалните мрежи граждани публикуваха видео, което показва как местни жители се опитват да спасят от водите разярена мечка. Появиха се и снимки на мечка, която се е покачила на климатик и спасителите се опитват да я свалят. Снимки на скитащия по улицата хипопотам стана хит в социалните мрежи. Накрая той бе приспан от екипите на зоопарка. Спасили са се основно тези животни, които се намирали в горната част на зоопарка, на по-високо - слонове, зебри, елени, кози, коне, понита и змии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай