Петро Порошенко спечели изборите в Украйна

Петро Порошенко спечели изборите в Украйна | StandartNews.com

Киев. Петро Порошенко спечели президентските избори в Украйна.

Национални екзит полове в края на изборния ден показват, че той е взел близо 55.9% от вота, което означава, че няма да има втори тур на изборите.

За Юлия Тимошенко са гласували 12,9% от избирателите.На трето място излиза кандидатът на Радикалната партия Олег Ляшко с 8% от гласовете.

Следват бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко с 6,3% от гласовете и Сергей Тигипко с 2,1% от гласовете.

Според телевизионния екзит пол Петро Порошенко е получил 57,31% от гласовете, а Юлия Тимошенко – 12,39%.

В последните дни преди вота и Петро Порошенко, известен като "шоколадовият крал" заради компанията му за сладкарски изделия Roshen, и Юлия Тимошенко, позната като "газовата принцеса" заради интересите си в този бизнес през 90-те години, водиха кампанията си до последно. Никой от тях не посети Донецка и Луганска област, където заради бойните действия гласуването на близо 8 млн. украинци бе изключително затруднено.

Порошенко е добре познат с проевропейските си възгледи и има познанства по високите върхове в международната политика от времето му на външен министър на Украйна през 2009 г. В същото време милиардерът застъпва по-голяма децентрализация на властта в страната, което може да се хареса на недоволните в източните региони. Порошенко не изключва и възможността за диалог с Русия, но обещава на украинците да им върне Крим.

Тимошено предлагаше да се ликвидира зависимостта на Украйна от Русия в сферата на енергетиката и икономиката. "Газовата принцеса" печели украинците с харизмата си, но над нея тегне сянката от сделките й от името на Украйна с Русия по време на премиерския й мандат. Тя бе осъдена на 9 години затвор за сключване на неизгодни договори, но след свалянето на Виктор Янукович от власт веднага бе освободена.

Бъдещият държавен глава веднага ще бъде изправен пред няколко проблема. Той ще трябва да намери начин да помири украинското общество, да се справи със сепаратистите с възможно най-малко насилие, но и да поддържа диалог с Русия, която вече доказа колко силно може да разклати южната си съседка, ако поиска това.

На въпрос какво ще е първото, което ще направи, ако спечели изборите - дали ще посети Москва или Брюксел, Порошенко отвърна: "Ще отида в Донбас".

В 23 града на украинската Донецка област изборите за президент могат да се считат за несъстояли се, предаде Обозреватель.

По-рано Централната избирателна комисия на Украйна съобщи, че в Донецк, Луганск и Славянск няма да се провежда гласуване за президент.

Тридесет и шест милиона души, а в чужбина още около половин милион украинци, имаха правото да дадат своя глас на най-важните избори в историята на страната. Сепаратистите в Източна Украйна обаче заявиха, че няма да позволят гласуването да се проведе в контролираните от тях региони.

Като цяло гласуването протече нормално, с изключение на изборите в източната част на страната.

Избирателната активност до 15 часа е била 38,53%, по данни от Централната избирателна комисия.

Най-голяма активност е била регистрирана в Лвовската област- 52,15%, а най-ниска- в Харковската област- 24,05%.
Централната избирателна комисия и всички отговорни за провеждането на изборите са положили всички усилия в Украйна да се проведат свободни и честни избори. Председателят на ЦИК на Украйна Михаил Охендовски отбеляза, че избраният днес или на втори тур държавен глава ще е президент на цяла Украйна, а не на някаква част от нея.
„Всичко ще е добре. Президентът на Украйна ще бъде избран от цялата държава и независимо дали ще бъде избран днес или ще трябва да насрочваме втори тур на 15 юни, той ще бъде президент на цялата страна, а не на някаква нейна част", каза председателят на ЦИК.

Международните наблюдатели съобщиха за малко на брой и незначителни нарушения на изборите за президент на Украйна.В шест случая е имало агитационни материали на разстояние по-малко от 50 м от сградите, където се провежда гласуването. Най-честото нарушение е това, че броят на получените бюлетини не е записан в протоколите преди началото на изборния ден.

Междувременно наблюдателите са регистрирали и купуване на гласове в Днепропетровска област. Нарушенията са в село Алексеевка, където неизвестни лица са предлагали по сто гривни (около 10 долара) на гражданите, за да гласуват за един от кандидат-президентите. Наблюдателите са извикали полицията и са я уведомили за подкупите.
Източна Украйна

Противниците на властта в Киев са събрали всички бюлетини от Донецка област в третия по големина град Макеевка и са ги запалили. Акцията е извършена на територията на градското управление за борба с организираната престъпност, което се намира под контрола на федералистите.

На площад „Ленин" в центъра на град Донецк се събраха около две хиляди души, които протестираха срещу провеждането на избори за президент на Украйна, Участниците носеха флагове на Руската Федерация и Донецката народна република. От трибуната се чуваха обвинения към властите в Киев и призиви да не се участва в изборите.
В центъра на Харков, около паметника на Ленин, поддръжници на федерализацията протестират срещу провеждащите се днес избори за президент на Украйна. Демонстрантите заявиха, че изборите са нелегитимни. Митингуващите носиха знамена на движенията „Боротби", „Юго-Восток", както и на Русия и ЛДПР.

За опазването на реда е следила полицията. Полицейски кордон е имало и около сградата на Харковската областна държавна администрация.

Ръководителят на Централната избирателна комисия на Украйна Михаил Охендовский е заявил, че гласуването на извънредните президентски избори в Донецка област се осъществява само в седем от общо 22 избирателни окръга, а в област Луганск в 2 от 12 окръга. Охендовский каза още, че в най-силно засегнатите от сблъсъците между правителствените войски и федералистите райони, избори не се провеждат. Става въпрос за градовете Славянск и Краматорск, както и в самите центрове Донецк и Луганск.

Група сепаратисти е пристигнала в училище № 4 в град Северодонецк, където е разположен избирателен участък № 441188 и е разбила урните, предназначени за събиране на бюлетини.

„В избирателните секции има опашки от желаещи да гласуват. Средно около 4 минути отнема гласуването на един човек. Понеже имаме четирима бюлетини, това създава определени трудности за гражданите и за комисията", каза председателят на изборна комисия Михаил Терещенко. По думите му, големите опашки може да доведат до това, част от гражданите да не успеят да гласуват на изборите в украинската столица.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк е убеден, че Украйна ще има легитимно избран президент. Това той каза пред журналисти, след като даде своя глас на предсрочните президентски избори в избирателна секция в Киев.

„Украйна ще има легитимно избран държавен глава", каза той. Яценюк не уточни за кой от кандидатите е гласувал. „Ключов демократичен принцип е тайната на вота. Но аз ще я разкрия пред вас, за кого гласувах – за президента на Украйна", допълва той.

Временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов заяви, че Русия се опитва да саботира изборите в Украйна. Турчинов е добавил, че въпреки тези опити, в страната работят хиляди избирателни секции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай