Весела Лечева разкри най-големия проблем пред спорта в България

Изградена е огромна по мащаб спортна инфраструктура в България, но тя е в тежко състояние

Весела Лечева разкри най-големия проблем пред спорта в България | StandartNews.com

Спортната инфраструктура с нейното състояние е основно предизвикателство, пред което се изправят спортните федерации и организациите, искащи да развиват масов спорт. Това каза министърът на младежта и спорта Весела Лечева по време на информационния ден „Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“ в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Форумът се организира от министерствата на иновациите и растежа и на младежта и спорта.

„Изградена е огромна по мащаб спортна инфраструктура в България, но тя е в тежко състояние“, изтъкна Лечева. Тя отбеляза, че се търси решение, така че час по скоро България да даде модерните съоръжения за нашите деца и нашите елитни спортисти.

По думите ѝ много трудно се намират възможности като решения само през бюджетните средства, но затова насреща са европейските програми и фондове.

„Затова изразих желание за провеждане на тази среща - за да дадем възможност на спортните организации. Защото знам, че пътят към добрите и успешни решения е добрата комуникация между държавната власт, местната власт, спортните организации, клубовете. Когато направим тази комуникация ясна, прозрачна, заедно да бъдем инициатори на желанията, мечтите и целите на спортните организации, отворим вратите си, създадем успешните екипи и отбори, ще дадем и най-краткия път до решенията. Затова се радвам, че моите колеги се отзоваха толкова бързо“, каза министър Лечева.

„Направихме първо срещи с федерациите по волейбол, баскетбол, с Българския футболен съюз. Така се роди идеята за тази голяма среща, която провеждаме днес. В основата на всяко добро решение стои ясно поставеният план. Затова ще се научим заедно да изграждаме нашите идеи и мечти в ясни планове, така че да намерим реализацията им през европейските фондове“, допълни Весела Лечева.

Форумът беше открит от президента Румен Радев, а в него участваха още министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов,  министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и министърът на електронното управление Георги Тодоров.

По време на събитието представители на множество спортни организации, общини с успешни спортни проекти, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), стартъпи и иновативни компании в спортния сектор, стартъп асоциации, успешни спортни партньорства имаха възможност да обменят опит и да споделят добрите практики и положителната перспектива за взаимодействието между държавата, бизнеса, общините и спортната общност.

Управляващи органи на различни програми представиха възможностите за финансова подкрепа за развитието на масовия и професионалния спорт, в т.ч. и чрез европейските фондове и по Плана за възстановяване, както и други възможности за финансиране на спортни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай