Веган от Сливен покори Еверест

Веган от Сливен покори Еверест | StandartNews.com

Катманду. Българин влезе в историята, като първият веган (човек който не яде животински продукти) изкачил Еверест (8848 м) без помоща на допълнителен кислород.

Това е 35-годишния д-р Атанас Скатов от Сливен. Той е стъпил на покрива на света в 8.15 часа местно време, като е започнал атаката от лагер 3 (8300 м) в полунощ. Преди година Скатов изкачви първенците на Африка, Европа и Южна Америка. Българинът е част от международна експедиция, организирана от комерсиалната агенция Asian Trekking. Заедно с останалите участници те тръгнаха по северния склон на Еверест - откъм Тибет. В групата към Еверест има и още един веган - полякът Кристиан Олекшияк, но все още няма информация дали и той е стъпил на покрива на света.

С постижението си Скатов става 13-ият българин, изкачил Еверест. Той прав това 30 г след като Христо Проданов първи изкачва 8848 м и то без изкуствен кислород, но загива на връщане. Оставалите български покорители на Еверест са Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков (1984), Дойчин Василев (1997), Николай Петков за втори път, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов (2004 - но загива на слизане от върха). Последните двама българи стъпили на Еверест са Петя и Камен Колчеви, които правят това през 2009 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай