Турция въвежда модела на Олимпийската ни академия

Турция въвежда модела на Олимпийската ни академия | StandartNews.com

Турция ще организира националните си олимпийски академии по модела на България. Това стана ясно след 34-ата Сесия на Националната олимпийска академия(НОА) на БОК, която завършва днес в базата на НСА в Равда.

Представителката на Турция Гамзе Юлкер (на снимката) остана очарована от видяното и заяви на тръгване, че започва веднага работа по внедряването на българския опит в югоизточната ни съседка.

Гамзе представи инициативите и дейността на Турския олимпийски комитет в областта на образованието и бе една от многото чуждестранните гости, които през последните 4 дни се включиха в заниманията, заедно с над 100 наши студенти, ученици, преподаватели и общественици. Всички те участваха активно в дискусиите, лекциите, обсъжданията, както и в многото други събития, организирани по тазгодишната тема „Олимпийските ценности и устойчивото развитие на олимпийското движение".

След встъпителната лекция на доц. Лозан Митев от НСА и изказването на генералният секретар на БОК Белчо Горанов за предстоящата олимпиада в Рио, с изключителен интерес бе проследено словото на гост-лектора от Немският спортен университет проф. Юрген Бушман на тема „Жената и олимпийското движение". Преди това доц. Иван Сандански от НСА даде подробности за промените в глобалното олимпийско движение и предизвикателствата пред НОК, а последният ден започна с две презентации: „Мисията на София за развитието на спорта" от Тодор Шабански и „Разпространение на олимпийската идея в Турция" от Гамзе Юлкер.

Всеки ден следобедите се огласяха от спортни състезания и работни срещи между „олимпийските отбори", в съботната вечер бе запален олимпийският огън, а в неделя се състоя традиционният Празник-карнавал, за който студенти, ученици и преподаватели подготвиха атрактивни постановки, базирани на техните преживявания през последните дни и на ключови моменти от развитието на олимпийското движение.

„Освен студенти и ученици, за четвърти път в сесията включихме и преподаватели, като целта на тяхното привличане е да се разработят програми за олимпийско възпитание и образование в системата на висшите и средни училища," заяви доц. Лозан Митев, който от години е основният двигател в организацията на Националната олимпийска академия.
Националната олимпийска академия(НОА) е образователна институция създадена от БОК и НСА „Васил Левски" за разпространение и утвърждаване на хуманните ценности чрез спорта в обществото. Членовете и сътрудниците на НОА работят безкористно на доброволен принцип чрез създаване на граждански олимпийски обединения – клубове и дружества в университети, училища и населени места.

Годишните сесии на НОА имат за цел да запознаят младежта с основните идеи на олимпизма, с актуални въпроси в развитието на олимпийското движение и спорта, както и да подпомогнат създаването на олимпийски структури в страната. Чрез общуването между млади представителите от различни краища на България и света, НОА се стреми да насърчава сътрудничеството и приятелството между участниците за развитие на идеи и общи бъдещи инициативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай