Светът изригна: Ван Гениал

Светът изригна: Ван Гениал | StandartNews.com

Кралицата на Холандия се оказа къртица, вика за Аржентина

"Луис Ван Гениал", гръмна в. "Билд" след драматичния последен четвъртфинал на световното първенство. Холандия излъга сензацията Коста Рика с дузпи след невиждано решение на селекционера Луис ван Гаал. В 120-ата мин той смени титулярния си вратар Яспер Силесен с дузпаджията Тим Крул. Стражът на "Нюкасъл" успя да спаси два удара след психологически игри и да прати "лалетата" на полуфинала срещу Аржентина. Медиите в Холандия също обявиха селекционера за велик. "Ван Гаал накара Холандия да се гордее", пише "Де Телеграф". В Англия пък определят новия мениджър на "Ман Юнайтед" като "крал".

Самият Ван Гаал разкри, че пускането на Крул е бил отработен сценарий. Титулярният вратар Силесен обаче не знаел за него. "Не казахме нищо на Яспер. Не искахме преди мача той да научи тази информация, защото това можеше и да го разочарова. Всеки вратар има специфични качества, но Тим има по-голям обхват и по-добра статистика при улавянето на дузпи. Обсъдихме това с него, както и последователността при дузпите. Ако беше станало иначе, грешката щеше да е моя", допълни той.

В Холандия обаче стоят здраво на земята. От местната федерация обявиха, че само завръщане в Ниската земя със световната купа ще се приеме за успех. "Преди 4 години, когато стигнахме полуфиналите, веднага започнахме приготовления за парти. Уредихме играчите и с круиз по каналите на Амстердам. Сега това няма да стане, докато не видим световната купа да слиза от самолета", обявиха от холандската федерация.
Въпреки това холандските фенове празнуваха цяла нощ. Хиляди обикаляха улиците на Ротердам, след като гледаха заедно мача в централния музей. В Хага полицията арестува 12 души за дребно хулиганство. Пияните фенове палиха факли и бомби. С тях те се опитаха да оберат и няколко магазина за цигари и алкохол. В Грьонинген пък привържениците едва не счупиха огромна видеостена. По време на мача проблем с интернета спря прякото предаване. Разгневените фенове се опитаха да счупят стената, но полицаите ги озаптиха. 10 минути по-късно всичко бе оправено. Пожар едва не погуби петима души в кафе в град Лит. Огънят е избухнал заради хвърлена факла.

Почти 7,6 млн. холандци пък са викали пред телевизорите на мача срещу Коста Рика. Изненадващо това е по-малко в сравнение с гледаемостта в двубоите срещу Мексико и с Чили (близо 8 млн.).

Преди полуфинала срещу Аржентина в Холандия разкриха къртица. Става въпрос за новата кралица на Ниската земя Максима. Тя е родена в Буенос Айрес и от малка е фенка на Аржентина. Въпреки че е била само на 7 г., Максима помни много добре финала през 1978 г. между "гаучосите" и Холандия. Тогава Марио Кемпес и компания вдигат световната титла за първи път. Според медиите в Холандия сега сърцето на принцеса Максима ще бъде разделено, но е по-вероятно тя да подкрепи Аржентина.

 "Оранжевите" не спаха заради Пеле и Марадона

Холандците изкараха безсънна нощ, но не заради триумфа срещу Коста Рика. "Лалетата" се прибраха в хотела си в Рио де Жанейро към 3,00 през нощта бразилско време. Час по-късно Ариен Робен и компания вече бяха по леглата, изтощени от битката с латиноамериканците. Това обаче не продължи дълго, тъй като от близък до хотела бар бразилски и аржентински фенове започнаха да се надпяват. "Музикалната война" отново бе за това кой измежду Пеле и Марадона е по-велик. Повечето холандски играчи започнаха да се подават от прозорците на стаите, за да видят какво става. Ариен Робен дори излезе от хотела. След това той помоли полицаи да спрат шумотевиците. Пияните фенове обаче категорично отказаха и продължиха песните си. Накрая някои от тях бяха задържани от полицията. Това се случи чак по изгрев.

От всички в щаба на Холандия най-малко спа селекционерът Луис Ван Гаал. След прибирането на тима той остана в столовата на хотела заедно с неизвестен мъж. След като двамата приключиха разговора си на чаша кафе, Ван Гаал се насочи към стаята, но в този момент започна и "музикалната битка".

Играчите празнуваха с децата си

Играчите празнуваха с децата си след драмата срещу Коста Рика. След втората спасена дузпа от Тим Крул повечето от футболистите на Холандия се затичаха към семействата си, за да споделят големия миг. Ариен Робен веднага хукна към трибуните, където седяха съпругата му Бернадиен Ейлерт и синът му Лука. При вида на татко си детето подскочи и се затича право към него, за да го прегърне.
Робин ван Перси пък говореше пред медиите, гушнал дъщеря си Дина. С другата си ръка пък нападателят държеше сина си Шакийл. Малкият бе облечен в холандски екип с номер 9, какъвто носи татко му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай