Статуята на Стоичков кацна на "Армията"

Статуята на Стоичков кацна на "Армията" | StandartNews.com

Умален вариант на статуята на Христо Стоичков, която ще украси ст. "Българска армия", беше представен в присъствието на нейния автор - скулптора Костадин Ненов. Творбата ще бъде поставена над чешмичката пред стадиона и в реалните си размери ще бъде по-голяма от самия футболист - ще е висока два метра и ще бъде изработена от бронз, патинирана в черно. Като мотив е използвана неговата радост след гола му срещу Германия на световното в САЩ.

"Имаше няколко варианта за визията на този проект, но тази си я избра самият Стоичков, обясни Ненов. - Той имаше няколко изисквания, които на пръв поглед бяха незначителни, но промениха цялата концепция. Той пожела главата да е напред, а не нагоре, както беше на снимката след гола, и спешно трябваше да направя нов проект. Желанието на Стоичков беше да е в реални на неговите размери, но според мен в открито пространство тя би се губила, така че ще бъде в компромисен вариант - около 2 метра", допълни Ненов.

Официалното откриване на статуята се планира за 20 май, когато ще е юбилейният мач на Камата, на който се очаква да участват множество бивши и сегашни световни звезди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай