Специален медал от БОК за Анатоли Илиев

Легендарната Здравка Йорданова връчи отличието на юбиляра

Специален медал от БОК за Анатоли Илиев | StandartNews.com

Българския олимпийски комитет отличи новатора в спортния мениджмънт у нас, дългогодишен организатор и изтъкнат деятел Анатоли Илиев със „Специален медал на БОК“. Наградата се връчва за цялостната му дейност и заслуги в организиране на спортни събития за деца и младежи по приоритетните олимпийски програми, както и във връзка с 60-годишния му юбилей. Илиев е основател и председател на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, която от десетилетия е единствената организираща държавни първенства и турнири за младите хора със специфични потребности.

Наградата бе връчена на юбиляря от олимпийската шампионка Здравка Йорданова, член на Изпълнителния комитет на БОК. Йорданова, която е една от първите две български жени спечелили олимпийско злато, припомни най-важните моменти от живота на Илиев и изтъкна заслугите му в развитието на спортния мениджмънт у нас съобразно модерните световни тенденции.

„Олимпийската ни общност оценява това, което прави Анатоли за спорта в България. Безценна е помощта му в организацията на младежките олимпийски фестивали, маратонските бягания, браншови спартакиади и градски спортни празници. В последните години той е в основата на добилата огромна популярност инициатива „София – европейска столица на спорта“, осигуряваща допълнителни възможности за активен и здравословен начин на живот,“ каза Йорданова в краткото си приветствие.

От своя страна Илиев благодари за отличието и заяви, че го приема като признателност, но и стимул за бъдещата му дейност. „Спортният мениджмънт, управлението на спортни обекти и федерации, както и организирането на състезания придобиват все по-важно значение в съвременното общество. Дълги години това бе подценявано, но съм убеден, че у нас има огромни резерви в тази област за да можем да предоставим на хората – и най-вече на младото поколение - нови и нови опции за спорт и здраве,“ заяви юбилярят.

Анатоли Илиев е дългогодишен и изключително активен деятел на Българския олимпийски комитет. Неговата неизчерпаема енергия е в основата на организирането на добилите огромна популярност младежки зимни и летни олимпийски фестивали под наслов „Да открием спортните надежди на България“. Безценна е и помощта му при контактите на БОК със спортните федерации и институции у нас.

 

В духа на олимпийските принципи той усилено работи за благотворителни каузи и за подпомагане спортната активност на деца със специални нужди и деца в неравностойно положение. Илиев е основател и председател на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, която от десетилетия е единствената организираща държавни първенства и турнири за младите хора със специфични потребности.

Роден на 1 август 1960 г. в София, Анатоли от дете е свързан със спорта. В младежките си години е сред най-изявените бегачи на средни разстояния у нас, печелил многократно златни медали от държавни първенства по лека атлетика на 800 и 1500 м.

След това споделя ценния си опит като организатор и ръководител на спортни събития и обекти. Той е сред малцината новатори, въвеждащи модерните тенденции в развитието на спортния мениджмънт у нас. През годините е бил директор на Спортен комплекс „Дианабад“, управител в Софспорт, ръководител на Национална спортна база, отговарящ за спорта в Столична община, а от седмица е и председател на Комисията по футзал и минифутбол към БФС.

Дългогодишен организатор на множество мащабни спортни събития, сред които аматьорските футболни турнири „Каменица“, Софийския лекоатлетически маратон, вело и планински преходи, спортни фестивали в градска среда, спартакиади на браншови организации и много други.

Като организационен секретар на Фондация „София – европейска столица на спорта“ той е в основата на успешната кандидатура, спечелването на титлата за постоянно и утвърждаването на инициативата като важна част от политиката на Столична община в областта на спорта и активния начин на живот.

С огромни заслуги за спасяването, развитието и отличната организация на Софийския лекоатлетически маратон, утвърдил се напоследък като едно от най-масовите, популярни и емблематични събития не само за столицата, но изобщо в България. Един от големите и постоянни спомоществователи в българския спорт.

В момента Анатоли Илиев е експерт в Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и председател на Българска спортна федерация на деца и младежи в риск. Огромно признание за страната ни бе избирането му през 2016 г. за оценител и член на Управителния борд на базираната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столица на спорта ACES EUROPE.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай