Швейцарски триумф в спускането при мъжете

Швейцарски триумф в спускането при мъжете | StandartNews.com

Бийвър Крийк. Точно 18 години след последния триумф на Швейцария в спускане при мъжете от световно първенство при алпийците, брез Бруно Кернен, Патрик Кюнг донесе злато за страната на часовниците в най-атрактивната дисциплина. На пистата "Бърд ъф Прей/Голдън Игъл" 31-годишният Кюнг мина по най-добрата линия между вратите, като в същото време запази и отличната си скорост. Така за първи път в историята той триумфира като световен шампион с 1:43,18 мин. В кариерата си в Световната купа (СК) Кюнг имаше две победи на спускане и Супер-Г. На световно Патрик имаше като най-добро класиране седмо място в спускането от Шладминг 2013.

Втори на спускането в Бийвър Крийк 0,24 сек. за радост на домакините завърши Травис Ганон, който досега имаше само една победа за СК. Триумфът на Швейцария допълни Беайт Фойц, който завърши трети на 0,31 сек. от Кюнг.
"Първо и трето място за Швейцария е наистина невероятно", коментира Фойц. За последно той бе печелил старт за СК През 2012-а.

За последен път Швейцария имаше злато и бронз в спускането при мъжете от световно през 1991 г. на шампионата в Заалбах-Хинтерглем (Ав). Големите фаворите се провалиха тотално с спускането. Лидерът за СК в спускането Шетил Йенсруд (Нор) завърши едва 15-и. Олимпийския шампион Матиас Майер (Ав) е 12-и, а топ-звездата на Италия в скоростните дисциплини Доминик Парис е чак 23-и. Завърналия се след скъсване на ахилеса през октомври 5-кратен световен шампион Аксел Лунд Свиндал (Нор) завърши 6-и, както и в супергигантския слалом. На 8 февруари е алпийската комбинация (спускане 18,30 ч., бълг.вр. и слалом 23,15 ч.) при мъжете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай