Санкция от 4 години заплашва Дънекова

Санкция от 4 години заплашва Дънекова | StandartNews.com

Срам, бяха чисти преди Рио, ядоса се Кралев след скандала

Четиригодишно наказание може да бъде наложено на атлетката Силвия Дънекова, в чиято проба на Олимпиадата в Рио бе открит CERA (б.а. синтетичен допинг). Новината за положителния тест на спортистката гръмна в четвъртък вечерта (б.р. бразилско време). Малко след това от БОК излязоха с официално изявление, от което стана ясно, че Дънекова е била подложена на два пъти на допинг контрол в олимпийското село. На 30 юли тя е дала внезапен извънсъстезателен тест. Два дни по-късно Силва минава нова изненадваща проверка с даване на кръв и урина. На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent (ESA). Това е неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от списъка на WADA (известна още като "пептидни хормони и хормони на растежа"). Според БОК поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба Б е потвърдило резултата от проба А. Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС и тогава да се вземе решение. Последният български лекоатлет, отстранен по време на Олимпиада, бе Ива Пранджева (троен скок) преди 16 г. На игрите в Сидни тя научи, че пробата дадена преди да замине за Австралия, е положителна и така и не бе допусната до участие.
Реакциите след скандала бяха категорични. Премиерът Бойко Борисов заяви: "Как да коментирам това? Просто не си взеха поука, след като толкова българи бяха хванати с допинг. Нас ни гледат под лупа."

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев допълни: "Много неприятно! Срамно е. Силвия е дала отрицателна проба, когато е пристигнала в Рио, след това явно нещо се е случило. Многократно сме ги тествали всички атлети. Всички до един бяха чисти. Преди идването си тук също е била тествана. Отрицателен резултат. След два дни проверяват пробата и тогава вече се появява субстанцията, която ни притеснява. Не можем да контролираме всеки какво си слага в устата. Аз не виждам и логиката каква е, защото тя не беше от хората, които имаха шансове за медали... Проблемът е, че без никаква причина върху България се лепва петно, което не виждам с какво сме го заслужили. Няма никакъв смисъл да се опитваш да надхитряваш допинг полицаите в тези условия", допълни Кралев.

Главният доктор на делегацията Стефан Стругаров уточни: "От страна на държавата, на Българския олимпийски комитет и на антидопинговия център бяха взети всички превантивни мерки за такива ситуации. Наистина отговорността си е само и единствено на състезателя. Списъците с веществата, които спортистите са взимали, бяха изпратени чрез федерациите в комисията, разгледахме ги и в тях нямаше нищо, което да е притеснително. Колкото до контрола в самото олимпийско село тук, в Рио де Жанейро, той се извършва от лекарите - това сме аз и доктор Лозанов (Ангел Лозанов отговаря за леката атлетика, б.р.), ние сме си разпределили спортовете помежду си и контролът се осъществява от нас."

ЕПО бе силата на Армстронг

Еритропоетинът (ЕПО) представлява хормон, който се произвежда в бъбреците. Основната му функция е да контролира процеса на еритропоеза - продукцията на червени кръвни телца. Високото им съдържание увеличава капацитета на кръвта да пренася кислород. Това качество го превръща в любим допинг на колоездачите и бегачите на дълги разстояния. Очерненият Ланс Армстронг признава, че по време на седемте години, в които доминира "Тур дьо Франс", го е използвал. Едва през 2001 г. учените намират начин, с който да засичат измамниците. В медицината еритропоетинът се използва за лечение на пациенти с анемия.

Дребна риба е, отчитат по света

Китайка също изгоря, както и треньор от Кения

Интересно защо толкова пъти тестват състезател, който не е конкурент за медали, питат се в белгийската медия "nieuwsblad.be". И отчитат, че най-доброто й постижение преди игрите в Рио на международно състезание е 38-о място. Българка е в шок, наблегнаха доста медии, след като Силвия изля душата си. А други просто се задоволиха да отчетат, че ние първи сме се прочули с положителна проба, както и китайката Чен Синуй. Плувкинята бе изловена с диуретик, след като й бе направена кръвна проба. Китайската делегация обаче веднага подаде жалба до МОК и иска ново изслушване на 18-годишната състезателка. Цял свят обаче отчита и друг факт покрай скандала с Дънекова - проблема с щангите. "Българите от години си страдат заради допинга и цял техен отбор не бе допуснат до игрите", коментира те. "Ла Република" пък обяви, че непозволените средства не са нещо ново и за леката ни атлетика и изрежда случаите с Тезджан Наимова, Ина Евтимова, Венелина Венева, Даниела Йорданов, Ваня Стамболова и Теодора Коларова. В Швеция пък се радват: "Една конкурентка на Сандра Ериксон по-малко".

Междувременно треньор бе принуден да си събере спешно багажа от Рио. Това е кениецът Джон Анзра. Той бе спипан да дава урина вместо своя състезател Фъргюсън Ротич. Анзра дори ползвал акредитацията на Ротич, за да напълни стомаха без пари, преди да бъде изритан от Бразилия.

Гласовете от форумите: От "виновна" до "жертва"

Силвия Дънекова е виновна за това, че я хванаха с допинг, смятат мнозинството привърженици на спорта във форумите. И по тази начин подкрепят министъра на младежта и спорта Красен Кралев и премиера Бойко Борисов. "Малоумно е използването на допинг особено, когато нямаш шанс за медал, твърди Анонимен. - Най-малкото си вредиш на здравето за едното нищо, защото никой освен родители и роднини няма да помни след 10 години, че е участвала на тази олимпиада. Това, че спортът ни е в окаяно положение със сигурност може да виним федерациите и министерството, но за този допинг са си виновни само и единствено състезателят и нейният треньор, защото това е избор, който те сами са направили!".

Дънекова е нападната и за изявлението си, че е неудобна. "С какво и на кого си неудобна, госпожа, атакува я fakhir. - С това, че ние с данъците си ти плащаме 4 години заплатата и подготовката, за да се изтъпаниш и да заявиш: "Аз с нищо не им застрашавам медалите." Подкрепя го и emigrant: "И за кой бе, Йовке, си неудобна, освен за самата себе си ? Ти не си фактор в световната атлетика, за да иска някой да те отстрани!".

Същевременно нападките са и срещу системата на спорта в страната, като освен Кралев и федерациите беше атакувана и НСА. "Трябва да бъде закрита НСА, категоричен е The Core. - Всичко да бъде изринато оттам и започнато на чисто, с нови хора! За толкова години нищо не успяха да научат, нищо да свършат. (Освен да чукат студентките...) Единствено спортисти, които тренират в чужбина, постигат резултати! В България има над 100 спортни федерации! Безполезни хора, вършещи безполезни неща, много от които получават дори държавна издръжка!

Основателни са и твърденията, че няма как само ние да сме взимали стимуланти, просто другите нации дават на спортистите медикаменти, които не са в забранените списъци. "Всички спортисти приемат забранени стимуланти, хващат обаче, който решат", твърди solaren_park. Подрепя го и gosho: "Хора вие от коя планета падате бе? Професионален спорт на високо ниво без допинг няма." А също и от LSFF: "А като ги гледаш американските и китайските зомбита с цялата Менделеева таблица в организма..." Обобщението е на tervel: "...Взимаха ми четири пъти проба, откакто влязох в олимпийското село", казва Дънекова. Искам да знам дали са взети 4 проби от Фелпс, откакто е в олимпийското село и защо не са?! Нали точно медалистите трябва да се проверяват?"

Черна хроника

Пранджева първа оцапа на царицата

Силвия Дънекова е втората ни лекоатлетка в историята на Олимпийските игри, която ще се завърне с петното - допинг. През 1996 г. Иван Пранджева загуби четвъртото си място в Атланта на троен скок заради положителна проба - анабол. Иначе скандалите с допинг са запазена марка за щангите. Началото е дадено през 1976 г. в Монреал, където е хванат Благой Благоев. Следват големите скандали от Сеул през 1988 г. и Сидни 2000 с тежкоатлетите. През 2008 г. те не бяха допуснати до участие в Пекин, а това се повтори и сега за Рио. Иначе за последните две години Дънекова е третата атлетка, която гърми с положителна проба след Георги Георгиев и Гергана Вичева. Спортист номер 1 на България за миналата година Габриела Петров бе със спрени права заради мелдоний, но впоследствие УАДА я оневини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай