Рекорден награден фонд за Евро 2020 по футбол

УЕФА дава 371 млн. евро, което е с 23% повече от предния шампионат на Стария континент

Рекорден награден фонд за Евро 2020 по футбол | StandartNews.com

Рекорден награден фонд ще има Европейското първенство по футбол. Точно 371 млн. евро ще получат страните участнички. Шампионатът започва на 12 юни, а финалната среща ще бъде на 12 юли на "Уембли".
Парите са със 70 милиона повече в сравнение с наградния фонд за Евро 2016 или скок с 23 процента. Всеки отбор, който се е класирал или ще се класира през баражите за финалите, ще получи в касата 9,25 милиона евро. Това се отнася и за България, ако премине двата етапа на баражите.
В групите пък всеки тим може да вземе максимум до 4,5 милиона евро. Това е така заради премиите, които УЕФА дава: 1,5 милиона за победа, 750 хиляди евро за равенство. При това положение, ако бъдещият европейски шампион спечели всичките си мачове на първенството, максималната възможна сума е 34 милиона евро.
Отделно от това отборите, които продължат във фазата на елиминациите, ще получат допълнителни бонуси. Така например за всеки отбор, който се класира за за осминафиналите, получава още 2 милиона евро. За достигане на четвъртфинала- 3,250 милиона евро, а за участие на полуфинал- 5 милиона от европейската валута. Новият европейски шампион ще получи още 10 милиона евро, а загубилият финалист - 7 милиона. Допълнителните бонуси се изплащат за класиране на съответния етап от турнира, а не за победа, уточняват от УЕФА.
За разлика от Шампионската лига, където финансовите приходи може и да нямат съответствие в спортните резултати, на Европейското първенство е точно обратното. Колкото повече един отбор върви напред, толкова повече се увеличават постъпленията в касата на съответната федерация. Като пример може да се посочи Евро 2016, където шампионите от Португалия взеха 25,5 милиона, а загубилият на финала отбор на Франция получи 23,5 милиона евро. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай