Радо Янков: Стойте си вкъщи и се пазете!

Носителят на Световната купа по сноуборд прави упражнения в домашни условия

Радо Янков: Стойте си вкъщи и се пазете! | StandartNews.com
  • Водещият български сноубордист Радослав Янков разкри как се справя с извънредното положение заради коронавируса и как тренира в домашни условия
  •  
  • Здравей, Радо, къде те намираме след края на зимния сезон и в ситуацията на извънредно положение?
  • Тази година състезателният сезон приключи порано и от доста време съм си вкъщи – в Чепеларе. Като класирания сезонът тръгна добре за мен. Разбира се, винаги може и по-добре. На няколко пъти не ми достигнаха по няколко стотни, за да се кача на подиума. В последствие започнаха други проблеми за всички нас – отлагане на стартове заради метеорологични условия. Това, което се случи накрая, бе, че отложиха последните 2 старта. Единият заради коронавируса, а другия – заради недостиг на сняг. Фактически имахме четири-пет отложени старта през годината. За състезателите, може би във всички зимни спортове, сезонът бе странен. В крайна сметка аз съм доволен, защото имах нелоши класирания и сезонът ми бе по-добър от предишния. Чувствам се здрав, мога пълноценно да започна наново с подготовката.
  • Често в социалните мрежи публикуваш снимки и видео как тренираш пълноценно и у дома си. Наскоро в Instagram публикува видео, в което показваш своята тренировка в домашни условия, с което призова хората да спортуват и у дома. Какво би посъветвал спортуващите хора, които в момента са затворени вкъщи?
  • Във видеото показах тренировка с уреди, които аз съм подготвил. Но всеки може да импровизира. Тези, които нямат двор, могат да тренират и вътре, стига да имат желание. Всичко зависи именно от желанието и мотивацията да се поддържа добра форма. При всички положения ги насърчавам да тренират, тъй като заради тези ограничения повечето хора ще останат вкъщи, няма да могат да излизат навън и да поддържат формата си. Вкъщи винаги може да се импровизира с тежести като бутилки, пълни с вода, могат да се правят лицеви опори, коремни преси и всякакви други упражнения, които поддържат физическата форма в добро състояние. В интернет също има много показани упражнения, като все пак трябва да се внимава, защото понякога неправилното изпълнение на упражнения води до травми. Затова любителите наистина трябва да подбират упражненията си и в същото време да се активизират да тренират вкъщи и да не оставят това време като пълна почивка.
  • Какви мерки предприемаш за своята безопасност в това положение?
  • Старая се да спазвам препоръките и да стоя повече вкъщи, а ако излизам навън – за пократко време. Използвам необходимите лични предпазни средства. Излизам да пазарувам, като съм ограничил напълно плащанията в кеш, тъй като всички знаем, че банкнотите са рискови за предаване на вируси и бактерии. Едно от най-големите предимства на безконтактните плащания с карта е, че не докосваш банкноти или монети, за които знаем през колко човешки ръце минават и колко бактерии пренасят.  Освен бързината, другото ценно качество на тези плащания е именно това – безопасността. Затова аз плащам навсякъде с дигиталната си карта на Fibank в моя смартфон или часовник Garmin.
  • А как плащаш сметките си?
  • Използвам мобилното приложение на моята банка за почти всичките ми необходими операции. Много рядко ми се налага да ходя до офис. Бързо и лесно прехвърлям пари между сметки, когато се наложи да изтегля средства, използвам възможността за предварителна заявка на касови операции, плащам битовите си сметки – също през телефона ми с My Fibank. Така пестя найвече от времето си, а в сегашната ситуация – се грижа и за безопасността си.
  • Какво е твоето послание към обществото в този момент?
  • В ерата на дигитализацията можем да правим почти всичко и вкъщи. Нека спазваме препоръките за безопасност и да не забравяме да бъдем активни и в домашни условия. Сега имаме възможност да прекараме повече време вкъщи и с любимите си хора, както по този начин помогнем за излизането от тази ситуация възможно найскоро и с най-малко поражения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай