Президентът награди покорители на Еверест

Президентът награди покорители на Еверест | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев връчи Почетния си знак на участниците в българските експедиции до връх Еверест (8848 м) от 1984 г. и от 2004 година. Това стана на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 . През тази година се навършват съответно 30 и 10 години от провеждането на двете експедиции.

Почетния знак на президента от името на алпинистите приеха ръководителите на експедициите Аврам Аврамов (1984) и Методи Савов (2004), за изключителния им принос и заслуги за развитието на алпинизма в България и за проявената храброст по време на българските национални експедиции до връх Еверест.

„Двете експедиции са легендарни и изписаха нова страница в летописа на българския алпинизъм. Гордеем се с вас, с вашата храброст и постижения", каза държавният глава в приветствието си към участниците в изкачванията.

„Днес ние, като нация, имаме нужда от пример за силата на духа и за значението на екипността. Те са определящи за успеха в алпинизма като спорт, но и като начин на живот - само така всеки може да даде най-доброто от себе си. Вие доказахте, че българите могат да бъдат заедно и да работят в екип и в най-тежките условия", подчерта още президентът.

Първата българска експедиция до Еверест се провежда през април и май 1984 г. под ръководството на Аврам Аврамов. В състава й са включени още 22-ма участници, като петима от тях достигат до върха. Христо Проданов, Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков изкачват Еверест по един от най-трудните алпийски маршрути в света - Западния гребен, наричан още „Жестокия път". Христо Проданов е тринадесетият човек на планетата, който достига Еверест без кислород и нарежда България на седмо място сред страните с такова постижение. Той намира смъртта си на слизане от върха.

Втората българска експедиция се провежда през 2004 г. с общо 10 участници. Четирима души успяват да покорят върха - Николай Петков, който е първият българин с две изкачвания на Еверест, Дойчин Боянов и Христо Христов, които успяват да достигнат върха без кислород, както и Петко Тотев. Христо Христов обаче остава завинаги под върха.

През 1984 г. българите изкачват Западния гребен на Еверест с траверс по класическия маршрут. Този път е наречен „Българския маршрут" и до момента не е повторен. „Това постижение, както и преминаването на алпинист по три различни маршрута, са без аналог в света", каза ръководителят на втората експедиция Методи Савов, който изказа благодарност на държавния глава от името на големите български алпинисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай