Премахват фиктивните медицински прегледи

Премахват фиктивните медицински прегледи | StandartNews.com

Задължителните медицински прегледи на спортистите често са фиктивни. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред BGathletic.com и коментира как тази вредна практика ще бъде премахната.

„Няма регламент за проблем, който съществува от 13 г., и касае спортните лечебни заведения. Никой не му е обърнал внимание до сега. Съгласно Закона за физическото възпитание и спорт задължителните медицински прегледи на спортистите трябва да се извършват в спортни лечебни заведения, определени от Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването. Записано е в Закона, но не са определени. Решение на Министерски съвет за определяне на лечебни заведения, като спортни такива, липсва. Т.е. всеки един преглед, който се прави, поне повечето прегледи, са проформа. Отиваш при личния лекар, бие ти печат, а дали те е прегледал, не е ясно. Това нещо го забелязахме и започваме работа с колегите от здравеопазването", каза Кралев.

Определянето на спортни лечебни заведения ще задължи състезателите да извършват цялостни прегледи при специалисти и с неоходимата апаратура за хора, извършващи големи натоварвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай