Позорният край на "Димитър Пенев" (СНИМКИ)

Позорният край на "Димитър Пенев" (СНИМКИ) | StandartNews.com

Овчар и атлет ветеран са "стопани" на съоръжението

Старшията взе парите и бяга, топят го мировянци

На 12 юли легендата на българския футбол Димитър Пенев ще посрещне своя 70-годишен юбилей. Предишните подобни годишнини Старшията честваше в родното си място - китното с. Мировяне. За софрите за петдесет и шейсетгодишнините там се изсипваха политици като Желю Желев, министри, депутати, спортни деятели и още куп големи имена, свързани с футбола. Епицентърът на купоните бе стадион "Димитър Пенев". Там се разпъваха огромни и богати софри. За усмивките на хората се грижеха известни комици, а настроението се вдигаше допълнително от музиката на живо.

Това обаче е минало. И то много далечно, преди век. Сега Мировяне си спомня с носталгия за тези моменти. Защото стадион "Димитър Пенев" е всичко друго, но не и спортно съоръжение. Не е ясно от колко време насам той тъне в мизерия, от която биха избягали и клошари. И е пред тотален разпад. Екип на "Стандарт" се убеди лично в грозната гледка, за която алармира фен на "Левски" във "Фейсбук". Самото достигане до игрището е като разходка по Луната. Още от входа се усеща

странна и неприятна миризма

Тази смрад идва от животните, които често пасат там. Крави и коне се разхождат спокойно между бурените и тръните, за да преживят с часове трева и билки. Видяхме и пастира на добитъка. Питахме го защо пуска стоката на стадиона. Той без никакво притеснение и чувство за вина отговори: "Така и така никой не го ползва. Само аз се грижа за това място. Гоня децата, които идват да къртят и палят огън вътре в базата. Някога се случва да кося тревата и да чистя скамейките от бурени".

Овчарят продължи с думи за легендата Димитър Пенев: "Познавам го от малък. Ние сме почти набори. Ритали сме заедно. Сега от време на време минава, поглежда и извръща глава от ситуацията тук. Вече няма и деца, които да играят. Идват малчугани понякога, но рядко и са не повече от 4-5.

Тук има и много змии

Аз лично убих 2 през седмицата". Той дори си е направил "врата" в металната ограда, през която да вкарва своите животни на игрището.

Докато разглеждахме развалините и "терена", ненадейно се чу шум от косачка, която разсече високата растителност. Появи се мъж, браво, казахме си, явно в Мировяне ги е хванало срам и са решили да спасят стадиона, но не би. Оказа се, че въпросният човек бил републикански шампион по лека атлетика на 100 и 400 метра за ветерани. Казва се Мартин Костов. Живеел в Нови Искър, но идвал да тренира на "Димитър Пенев" заради по-голямото спокойствие. За да може да тича, трябва сам да си направи "коридори" с косачката. "Готвя се за Балканско първенство. То започва на 18 септември, а аз имам състезание на 19. Трябва да се преборя тук. Все пак ще излизам за златото. Сигурен съм, че ще стана балкански шампион, но трябва да се подготвя", обясни Костов.

Разпитахме го откога положението на "Димитър Пенев" е такова. Той остана изненадан: "Твърде късно питате. Това не е от днес. Дори преди няколко дни

изчезна едната врата от стадиона

Не знам къде е. Аз съм от Нови Искър и идвам тук често. Боря се с кравите редовно. Гонили са ме, докато си спортувам".
След неговите думи останахме да разгледаме по-обстойно останалата част от съоръжението. Едната врата наистина не беше на мястото си. Нямаше я. Отидохме до потрошената централна сграда, на която се вижда табелка с името - "Стадион Димитър Пенев". Това е и единственото здраво нещо. Отвън нямаше оцеляло стъкло, стъпвахме около говежди изпражнения, родният и този ЕС флагове бяха накъсани от ветрове и бури. Вътре зловещата картинка доби завършен вид. Съборени стени, счупени тоалетни, изгорели предмети, разхвърляни бутилки. Руини. Батак! Това са думите, която изскачат веднага в съзнанието за видяното. Покрай отломките и боклуците изникна и един плакат на националния отбор по футбол от 1994 година. Нашата гордост. Уви, само половината от звездния състав бе оцелял. Другата част липсваше.

Когато се наситихме на жалкото състояние на стадиона, който носи името на легендата Димитър Пенев, отидохме и до неговата къща. Голяма и бяла, на адрес ул. "Хвойна" 4. Разпитахме комшии за ситуацията на стадиона в селцето. Един минувач хвърли теза за измама: "Това е нормално. Пенев години наред го държеше, за да получава пари от програми и общината. Изкопа дупка, уж и басейн да прави, взе парите и я зари. Махна се като не му дадоха и училището да вземе. Искаше и от него да направи пари".

Това мнение ни потресе. Нима Димитър Пенев е мошеник? Не можах да го повярвам, а и няма да го направим!

Кметът: Писала съм много, но нищо не стана

Кметството на Мировяне естествено е мястото, където се опитахме да разберем - защо се стигна до тук със стадиона. Афектирани от грозната гледка, разговаряхме с управника Йорданка Пенкова. Попитахме я какво мисли и дали това е нормално. "Писала съм много пъти до столична Община. Отправяла съм искане да се направи нещо. За жалост нищо не стана. Единственото, което научих, е че са идвали хора, които искат да махнат името на Димитър Пенев от стадиона", обясни тя.

След този отговор, продължихме с въпросите - колко е харчено да поддръжка, за изчезналите неща, кравите. Дали има деца, които искат да спортуват. "Футболната вратата е била свалена и приготвена да бъде изнесена от игрището. Едни момчета ми се обадиха да кажат, че са я прибрали, за да я пазят. При евентуален проект, тя е налице и ще се върне. Колкото до кравите мога да кажа, че многократно съм разговаряла с човека, който си прави тези своеволия. Пробвала сам с добро, гонила съм лично животните, но сами сте се убедили, че няма промяна. Докато Димитър Пенев поддържаше съоръжението със свои лични средства всичко блестеше. До 2012г. това място беше приказка. Идваха големи отбори, имаше футболна школа, имаше поддръжка. Дори денонощна охрана се грижеше за това всичко да е наред. Пенев имаше за цел да развие селото", продължава кмет Пенкова.

Попитахме я и за обвиненията към Пенев, че само точил пари. "Училището получи земя, за която той кандидатства. Искаше да вземе и двете, както и училище в Нови Искър, за да направи бази за отбора "Победа". Нищо не е искал за себе си. Всичко беше идея в полза на родното му място. Пусна документи в общината приеха ги, но се оказа, че земята, която бе дарена на училището е прехвърлена на частник. Това забави много работата. Хората обаче започнаха да злословят и да говорят неща за Димитър Пенев, които не са истина. Чашата му преля и той се отказа. В доказателство ще каза, че Мировяне познава подобен проблем от преди години. Взе се държавна земя, изгради се детска градина. Готовата сграда, обзаведена за 60 деца, не прие нито 1 дете. В момента е пред тотален разпад".

Продължихме с празненствата за неговите годишнини: Този юбилей няма да го празнува тук. Няма да е на стадиона. Ние му желаем да е жив и здрав и все така добър", казва управителката на селото.

Това завърши цялата картина. Един стадион, тънещ в мизерия носи името на една истинска легенда - Димитър Пенев. Един човек дал много за България, за родния футбол и като всеки успял у нас е стъпкан. И то от най-близките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай