Първа кръв проляха в Марсилия

Първа кръв проляха в Марсилия | StandartNews.com

Феновете скандират "Ислямска държава", къде си", полицията ги разпръсва с кучета и газ

Първият сигнал за Евро 2016 още не бе даден, но за сметка на това се проля кръв. Английски фенове предизвикаха безредици в Марсилия за втори път след 1998 г., когато бяха преднамерено нападнати от местна арабска агитка по време на световното първенство.

28 години след инцидентите Марсилия отново се напълни с англичани явно жадни за мъст. 12 000 запалянковци от Острова изпълниха града в очакване на днешния мач с Русия на "Стад Велодром". Според "Дейли Мейл" сред тях е имало хора, които са били тук и по време на злополучния мач с Тунис през 1998 година. И както тогава, така и сега се стигна до улични сблъсъци и насилие. Във вечерните часове група от около 200 англичани предизвика хаос на емблематичния кей Рив-Ньов край старото пристанище, където част от тях разпиваха в тамошния пъб "Кралица Виктория". Под влиянието на емоции и алкохол гостите скандираха: "Ислямска държава", къде си", а някои от тях се сбиха с местни жители. Виковете им бяха адресирани към местната арабска диаспора, приравнена от островитяните с екстремистите в Сирия и Ирак. И бяха сериозно предизвикателство към местните мюсюлмани, които са около една трета от жителите на града. Според един от англичаните обаче местните знаели къде са те и нарочно дошли, за да ги провокират.

Полицията, която беше нащрек, успя да удържи британската агитка, но след това се принуди да упражни сила и да употреби сълзотворен газ, както и да пусне кучета срещу тях, за да ги обуздае и разгони.

Полицейският префект на региона Лоран Нунес обеща днес още по-засилени мерки за сигурност. Органите на реда се ограничиха само да демонстрират мощ, а арестуваните са само двама. Единият - за нападение срещу барман, а другият - за безредици на улицата.

Английският полицай Стив Нийл, който е от екипа, отговарящ за феновете от Острова, похвали колегите си от Марсилия: "Използването на сълзотворен газ изглежда драстично за хората във Великобритания, но в континентална Европа това е нормална практика и с него редът бързо беше възстановен."

Самите фенове на другата сутрин обвиниха за безредиците полицейските мерки за сигурност. "Не ние започнахме първи, обясни един от тях. - Да, пеехме и скандирахме, но всичко започна, след като полицията се намеси. Честно казано, повечето от нас бяха доста пийнали, но ние просто се веселяхме." Други критикуваха организаторите, че не са осигурили екран в центъра на града. "Похарчихме толкова пари, за да дойдем, а трябва да гледаме мача с Русия в пъба. Можеха просто да сложат един екран в града", заяви недоволен. Фензоната на плажа "Прадо" предлага търсените условия, но той е в покрайнините на града, където англичаните очевидно не желаят да ходят.

Засилени мерки за сигурност влязоха в действие и в съседна Ница, където стотици северноирландци пристигнаха за неделния мач с Полша. Така наречената Зелена армия си хареса като седалище района около ирландския пъб "Ма Нолан'с" в старата част на града.

Другите мачове от груповата фаза, които френската полиция определя като високорискови, са Турция - Хърватия, Германия - Полша, Англия - Уелс и Украйна - Полша.

Затвор за алкохол във фензоните

Опитите за внасяне на алкохол във фензоните се инкриминира, а наказанието ще е затвор, предвижда решение на организаторите на Евро 2016. Според тях употребата на твърди напитки може да доведе до насилие. Наказанията за провинилите се започват от солидни глоби по 7500 евро, които могат да бъдат трансформирани в тикване зад решетките. Наказание от 7500 евро ще се налага и на тези, които се намират вътре във фензоните в алкохолно опиянение. Единственото разхлабване в режима, който Франция налага, е продажбата на бира, но само в специално оторизираните будки, и то срещу солените 6,50 евро за половин литър. Още по-тежки са глобите за запалянковците, които се опитват да внасят пиротехника - 15 000 евро плюс затвор.

Чейнджбюра предлагат билети на черно

Черната борса тръгна мощно в Марсилия. И то по доста иновативен начин. Този път шанаджиите решиха да не стоят накрак на улиците и вкараха бизнеса си на закрито - чейнджбюра и супермаркети. Репортер от руската ТАСС искал да обмени рубли в евро, а касиерът му предложил и билети втора категория за мача с Англия на цена 300 евро. Истинската цена на пропуските е 105. Журналистът попитал откъде са билетите и защо ги предлагат в чейнджбюрото, но служителят ги прибрал веднага и се направил на разсеян. Същото се случило и в супермаркет на отсрещния тротоар. Там обаче продавачите вместо да попитат - "Доволни ли сте от пазаруването" или нещо подобно, те директно извадили пропуски за Евро 2016. Схемата обаче била за билети за Исландия - Унгария (18 юни) и Украйна - Полша (21 юни).

Турнирът се превърна в заложник на "Ер Франс"

Европейското първенство се превръща в заложник на стачката, която националният авиопревозвач "Ер Франс" започва утре, събота. Първоначалните намерения са тя да е 4 дни, но може да бъде продължена, ако правителството не се съгласи на техните искания. Пилотите отхвърлят новите мерки на ръководството, което ще намали заплатите им, и искат работните им места да бъдат защитени от холандската KLM и от "Трансавиа", с които са под една шапка. Техният брой на пилотите е нараснал с 23% за 10 години, докато на тези в "Ер Франс" е намалял с 8%. Стачкуващите претендират за уравновесяване. За разлика от 1998 г., когато 10-дневната стачка на авиокомпанията сериозно засегна световното, сега се очаква тя да не е толкова масивна, твърди "Фигаро". Над половината от пилотите ще участват в съботния ефективен протест, според данни на един от трите синдиката. Самата стачка е организирана в определени часове. "Не бихме искали полетите да се отменят, а само да закъснеят", обяви намеренията на протестиращите профсъюзен служител. Другите два синдиката обаче заявиха, че ще стачкуват безкомпромисно.

Мегаконцерт подпали Айфеловата кула

Френски национал се оплака от децибелите на Давид Гета

Световноизвестният диджей Давид Гета запали огъня на европейското първенство 24 часа преди откриването на турнира. Концертът, на който той беше режисьор, събра край Айфеловата кула над 80 000 меломани и привърженици на футбола от цяла Европа. А прякото предаване по TF1 привлече пред екраните още 1,96 млн. зрители и достигна пазарен дял от 18%. Концертът беше тема и на вечерното магазинно предаване на "Франс 2", събрало още 1,076 милиона зрители. И това - въпреки че събитието съвпадна с концерта на нашумялата Адел в хотел "Accor Arena" в Берси.

Шоуто беше по идея на самия Гета, който композира и химна на Евро 2016. По този начин той сбъдна мечтата си за музикална нощ край един от символите на Париж - място, което през следващия един месец се предвижда да е фензона. На едно място можеха да се видят флаговете на повечето от държавите финалистки, но въпреки това проблеми с реда нямаше, а всички се държаха като на празник. А в тяхна чест на сцената се появиха редица поп икони.

Френският национал Антоан Гризман, комуто предстоеше мач с Румъния, си направи солена шега с Давид Гета. В късните часове на вечерта, когато шоуто беше в разгара си, той написа в Туитър: "Трябва да намалиш децибелите, Давид, не мога да заспя. Шоуто е потресаващо." И добави трикольора на Франция. В действителност Гризман се намираше заедно със съотборниците си в хотел, който е на 7,5 километра от Айфеловата кула, където шумът очевидно се чуваше.

Единственото разочарование на феновете беше предизвикано от категоричните забрани да се внасят храни и алкохол във фензоната, както и от съответните за целта безкомпромисни обиски край загражденията. "Фигаро" пък наплю останалите участници в концерта и обяви, че само Гета си е заслужавал.

Сексскандал разтърси Испания

Вратарят Давид де Хеа беше обвинен, че е организирал оргия, според разследване и публикация на "Диарио". От лагера на отбора засега твърдят, че той няма да бъде гонен, но все още няма пълна яснота дали окончателно ще му се размине участието на европейското. Обвинението срещу него е, че е уредил двама свои приятели от юношеския отбор до 21 г., в който тогава самият той играел, с проститутки. Проблемът е, че той ги заставил насила да правят секс с него и партньорите му, макар че самият Де Хеа не участвал в оргията. Там деен обаче бил Икер Муниаин, а според "Ел Конфиденсиал", разследван е и Иско, който изпадна от състава в последния момент. Футболистите са били изпeти от една от пострадалите, чието име се пази в тайна, тъй като е защитен свидетел на правосъдието по дело за снимането на филми с участието на непълнолетни момичета от Краля на порното Игнасио Фернандес.

В отсъствието на Де Хеа селекционерът Висенте дел Босек разполага с Икер Касияс и резервата Серхио Рико от "Севиля".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай