Национална олимпийска академия стартира при огромен интерес

Национална олимпийска академия стартира при огромен интерес | StandartNews.com

При огромен интерес бе открита 34-ата сесия на Национална олимпийска академия(НОА) на БОК. Пространството около Митрополията в центъра на стария Несебър бе тясно да побере над 150 участници и гости на церемонията, която по традиция отбелязва старта на форума със стилно тържество.

Сесията бе открита от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев, който пожела успех на участниците и изтъкна значението на това събитие. "Пред вас, млади приятели мога да кажа само едно: това, което вие носите, което разпространявате е нещо безценно, нещо, което може би самите вие сега не оценявате, но наистина един ден то ще даде резултат. Поклон и пред дейността на учителите, защото това са апостолите, това са хората, които се грижат за здравето, но и за духа на децата," заяви Гешев, който е и председател на НОА.

В емоционален поздравителен адрес генералният секретар на БОК Белчо Горанов призова студентите и учителите да запазят и предадат на своите бъдещи възпитаници духа и идеите на олимпизма и олимпийското движение. „Искам да ви пожелая на първо място да останат добри спомени от вашето присъствие тук и не се съмнявам, че всичко онова, което научите ще го приложите по-нататък в живота. Убеден съм, че и тази сесия ще протече на едно много високо ниво, както всички останали," каза още Горанов, който след това връчи престижната награда от БОК (на снимката) на името на „Надежда Лекарска" на доц. Иван Сандански от НСА за приноса му в популяризиране на олимпизма в България.

Сред официалните гости бяха още лекторите проф. Юрген Бушман от Немския спортен университет, проф. Атанас Георгиев от ЮЗУ "Н. Рилски" Благоевград, Тодор Шабански от екипа на София2018 – Европейска столица на спорта, Гемзе Юлкер от Олимпийската академия на Турция, както и кметът на Равда Андон Бакалов.

Проф. Бушман връчи на многогодишния активен участник в сесиите на академията Желко Насев специална награда на името на почетния член и дългогодишен дарител Оскар Шпранц. С диплом на името на проф. Наталия Петрова бе удостоена Ива Радева за проявена активност и постоянство в годишната дейност на Академията.

Стотици граждани и гости на Несебър изгледаха церемонията, която завърши с рецитал и изпълнения на възпитанички от Музикалната Академия, както и с множество снимки и селфита за спомен.

В работата на 34-ата сесия на НОА участват 107 студенти, ученици, учители, преподаватели и лектори. В базата на НСА в Равда се събраха ученици от 35 СОС София, Строителния техникум, Националната природоматематическа гимназия, както и представители на Благоевградския, Софийския и Бургаския университети и на Музикалната академия. Не са малко и членовете на олимпийските клубове от Босилеград, Годеч, Благоевград, Радомир и Бургас, в заниманията ще се включат и над 30 учители, преподаватели и обществени дейци.

Много впечатляващо е международното участие – тази година пристигнаха гости от Турция, Италия и Испания, които сформираха свой отделен англоговорящ отбор за заниманията по групи, които съпътстват дискусиите и лекциите.

Веднага след приветствения адрес от ректора на НСА в първия ден от лекторската програма, доц. Лозан Митев говори по темата „Олимпийските принципи на изпитание в съвременната ценностна система на обществото", а Белчо Горанов запозна присъстващите с развитието на „Олимпийското движение в навечерието на Игрите в Рио". Неговата дискусия предизвика силен интерес за българското участие на предстоящата Олимпиада, както и за последните динамични процеси и тенденции в развитието на световния спорт.

В продължение на 4 дни студенти, ученици, преподаватели, обществени деятели и гости се събират всяка година в базата на НСА в Равда обединени от олимпийските идеи и принципи. Това лято темата на сесията е „Олимпийските ценности и устойчивото развитие на Олимпийското движение". В програмата са предвидени изключително интересни презентации, дискусии и лекции, допълнени със заседания по секции, състезания и други активности.

Годишните сесии на НОА имат за цел да запознаят младежта с основните идеи на олимпизма и актуалните въпроси в развитието на олимпийското движение и спорта. По време на сесиите се насърчава създаването на олимпийски структури в страната. Чрез общуването между млади представителите от различни краища на България, НОА се стреми да насърчава сътрудничеството и приятелството между участниците за развитие на идеи и общи бъдещи инициативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай