Мистър Готин срещу Перфектен

Мистър Готин срещу Перфектен | StandartNews.com

През миналата седмица Германия бе разтърсена от новината, че Юрген Клоп си тръгва от "Борусия". Треньорът върна "жълто-черните" от Дортмунд на картата и ги превърна страшилище. Феновете пък го издигнаха в култ. Слабите резултати от началото на сезона обаче показаха, че в най-популярната игра няма нищо вечно. Клоп бе пътник. Това бе ясно на всички, въпреки че нито той, нито шефовете искаха да го признаят дълго време. В крайна сметка Юрген сложи край на мъката и сам обяви, че си тръгва. Не мина много време и стана ясно кой ще го наследи. В "Борусия" решиха да не правят глупости и заложиха на човек от неговата треньорска династия - Томас Тухел. Спецът, който докара Тодор Неделев в "Майнц". Самият Томас проби в този отбор под крилото на Клоп. Сега обаче ще трябва да влезе в неговите обувки в Дортмунд, а това няма да е лесно. Защото ученик и учител имат общи неща, но се различават коренно.

1. Философията

Клоп винаги търси игра срещу топката. Агресивна преса и контри. Вратата се атакува директно с бързи спринтове, а за целта няколко играчи се втурват напред. За разлика от него Тухел е вдъхновен от Гуардиола. Обича тимът да гради играта и най-вече да си подава в средата на терена, за да дойдат положенията. Тази доктрина трудно можеше да бъде приложена в "Майнц". Затова бе принуден малко да я промени. Така въведе свой стил.

2. Системи и тактики

Клоп практикува 4-4-2 или 4-2-3-1 в зависимост дали "Борусия" е домакин или гост. Общата стратегия обаче не се променя. Тухел обича за затруднява противниците с 4-4-2 или 4-3-3. Често променя нещата на почивката или в движение. Иска постоянно да изненадва съперниците. Томас е маниак на тема тактика.

3. Тренировките

Юрген изцяло ги е поверил на помощника си Желко Бувач. Той се смята за блестящ изобретател на сложни игри и упражнения, които се доближават до истински мач. Бувач си тръгва с Клоп. Томас сам измисля нещата. Обича да променя правилата в движение, за да провокира по този начин играчите. Целта е те не само да се усъвършенстват технически и тактически, но да свикнат и със стреса.

4. Начин на управление

Шефът е Юрген, нищо че на книга "Борусия" има управителен съвет. Той е твърд, взискателен и безкомпромисен. Но има невероятен усет за духовните потребности на играчите. Владее до тънкости човешката психология. Умее да демонстрира съпричастност, за да създаде ядро, което да командва нещата. Тухел се държи като диктатор. Младите играчи в "Майнц" бяха стресирани от твърдия му начин на говорене. Изпада в много подробни анализи.

5. Интелект, риторика и мотивация

Клоп има висша класа интелект, който е подплатен с диплома от университет. Брилянтен и високо емоционален оратор. Майстор на мотивацията и знае какво трябва да се каже във всеки момент. Наследникът му е също много интелигентен. Завършил е бизнес. Тухел също чете добре психологията. А няма футболна тема, която да му е чужда. Умее да говори емоционално, но предпочита да се насочи към подробностите и детайлите около дадената среща. Иска постоянно да учи нови неща.
5. Работа с медиите
Клоп е открит, лесно достъпен, спокоен и отличен футболен коментатор. Когато е в лошо настроение или раздразнен от въпросите, се нахвърля на журналистите, но без злоба, а с ирония и сарказъм. Томас пък гледа на медиите като необходимо зло. Държи се съзнателно далеч от тях. Често демонстрира арогантност, когато му се наложи да се сближи. А всъщност е доста приятен и интересен събеседник, но само за определен кръг.
7. Отношение с феновете
Запалянковците са неразделна част от живота на Клоп, докато наследникът му страни от тях.
8. Извън футбола
Клоп е филантроп, който се хвърля с лекота в насладите на живота. Пийва си бира, стига до 2, понякога 3 литра, тайно дърпа цигари. Обича да се смее, може да те просълзи с вицове. Винаги търси веселата страна на ситуацията. Но в същото време демонстрира невероятна мъдрост в тежките моменти. Старае се да запази отношенията си с хората въпреки стреса, на който го подлага работата му. Емоционален и истински, но яростта му си остава в кулоарите. Тухел за разлика от Юрген е упорит, деспотичен и избухлив. За него е важна само треньорската стая. Трудно се общува, когато не му е нужно. Изключително дисциплиниран и вманиачен към поддръжката на тялото си. Пие алкохол, но много рядко. Под строгата му маска също се крие добро чувство за хумор, което обаче демонстрира рядко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай