Легенди във футбола за Вуцов: Голям играч, треньор и ръководител

Хиляди дойдоха на поклонението на ст. "Васил Левски"

Легенди във футбола за Вуцов: Голям играч, треньор и ръководител | StandartNews.com

Спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков заедно с легендата на червения клуб и българския футбол Димитър Пенев също дойдоха да уважат Иван Вуцов в последния му път. Бившият футболист, треньор и ръководител почина в петък на 79-годишна възраст, а днес е насрочено поклонението и опелото.
"Голям футболист, след това треньор с много успехи в Левски и националния отбор. В края на спортната си кариера беше и изпълнителен директор на БФС. Затова мисля, че Вуцов е един от големите деятели в българския футбол. Човек, който мислеше постоянно за футбола, за развитието на футбола. Той е човек, който допринесе изключително много за развитието на българския футбол и в крайна сметка това е живота: стига се до неговия край. Използвам медиите да изкажа съболезнованията си на семейството му. Българският футбол загуби една от големите си и светли личности. Имам много спомени с Вуцов като треньор на националния отбор. Във времето е имало и моменти, които не са били от най-добрите. Но в крайна сметка остават само положителните неща", каза Пламен Марков.

"Бог да го прости, вечно е в нашето съзнание. Ето един спомен с него от Аржентина (и показва снимка с Димитър Гевренов и Вуцов). За съжаление другите двама души на тази снимка са покойници, каза Димитър Пенев, бивш съотборник на Вуцов в националния отбор и партньор в защитата.

Малко преди Пенев във фойето на националния стадион "Васил Левски" влезе и синята легенда Кирил Ивков.
"Спомени имам много, освен на терена, и 15 години бяхме комшии. Изключителен като треньор и като ръководител, може би един от най-добрите. Той учеше нас, по-младите. Беше подготвен много. Бяхме комшии, децата израстнаха заедно, Руслан и Вили пред очите ми. Той беше човек, който помагаше на всички. Когато кажеше нещо, го устояваше до край. При Иван Славков той вършеше цялата работа. Можеше да работи от сутрин до вечер без да спира. Беше работар. Обичаше футбола, обичаше хората, за съжаление си отиде", каза Кирил Ивков.

"За Иван Вуцов може да се говори много. Той остави голяма следа в българския футбол. Каквото и да кажем ще бъде малко. Сега той отиде при един добър отбор с добри футболисти, който сега ще си има и един добър треньор и ръководител", заяви футболният мениджър Емил Данчев.

"Това, което научих от него е дисциплината, трудолюбието, реда, организацията вътре в играта и в живота. Той много държеше и извън терена да уважаваш това, което работиш и да си дисциплиниран. Това е едно от нещата, които той докара от Холандия - за онзи тотален футбол говоря, в който футболистите се придвижват пакетно по терена. Тогава се смееха, но той първи приложи в България този съвременен за онова време футбол. Беше и добър психолог", допълни "синята" легенда Ангел Станков.

"Изгубихме голяма легенда. Играхме заедно в националния отбор и Вуцов беше непреодолим отзад като метач. Това беше срещу Белгия през 1965 г. Един от най-големите му мачове, благодарение на който се класирахме за Световното в Англия през 1966 г. Иначе като човек той беше всеотдаен, работохолик дори", не скри тъгата си бившият съотборник на Вуцов Добромир Жечев.

"Вуцов беше човек с амбиции. Винаги беше на нокти, защото искаше да печели. Това беше и негова сила - не можеше да губи. Звезден отбор се събраха горе - Гунди, Котков, Павката, Меци. Сега имат и треньор. Дано да играят така, както са играли в Левски", отбеляза легендата Сашо Костов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай