Изгониха Силвия от Игрите (ОБЗОР)

Изгониха Силвия от Игрите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Преди месец лекувах сливиците си, обясни Дънекова

Уличената в употреба на допинг атлетка Силвия Дънекова вече официално бе изключена от игрите на 31-ата олимпиада в Рио де Жанейро. Това стана, след като Международният арбитражен съд (КАС) уважава искането на МОК във връзка с положителните допинг проби на състезателката по лека атлетика. Според това решение на Дънекова се отнемат правата за участие на олимпиадата в Рио. Тя също така е изключена от Игрите и акредитацията за олимпиадата й е отнета. Очаква се в най-скоро време от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да наложат наказание на 33-годишната Дънекова. Санкцията за този вид допинг е 4 г.

Според обяснението, което на 9 август в 9,37 ч (б.р. бразилско време) Силвия е написала лично на български, тя не поставя под съмнение резултатите от "А" пробите, които са анализирани в контролната лаборатория, която е на олимпиадата в Рио.
"В моя защита искам да заявя, че никога не съм използвала нарочно забранени вещества. Преди около месец влязох в болница с абсцес на сливиците и анемия. Лекарят ме подложи на следното лечение - глюкоза, желязо, витамин С и рибоксин. Това е единственото логично обяснение как забранената субстнация може да е попаднала в кръвта ми", заяви тя. Дънекова е отказала изслушване пред тричленен състав на КАС. Така те са приели, че МОК достатъчно добре е аргументирал наличието на забранени вещества в пробите на Дънекова. Всички субстанции в писмото на атлетката не дават доказателство как забраненото вещество е попаднало в нейния организъм. Няма основание твърдението за невинност. На тази база е взето и решението на КАС атлетката да бъде отстранена от олимпиадата. Очакваше се снощи тя да отпътува за София.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов коментира пред пратеника на "Стандарт" в Рио, че федерацията ни подкрепя изцяло решението на Международния арбитражен съд (КАС) по случая с положителните проби на Силвия Дънекова. "Ние продължаваме курса на нулева толерантност към употребата на допинг. Всеки, който нарушава антидопинговия кодекс, ще бъде санкциониран с подобаващо наказание. Сега ще изчакаме решението на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) за срока на наказанието на Силвия Дънекова", заяви още Карамаринов.

И сестри Стоеви си тръгват от Рио

Българската двойка в бадминтона на игрите в Рио Габриела и Стефани Стоеви загубиха и втория си мач в група "Д". Българките отстъпиха пред фаворитките за титлата Юантин Тан/Ян Ю (Кит) с 14:21, 11:21. С тази загуба българките окончателно се разделиха с мечтата си да продължат на четвъртфиналите в турнира. Във фазата на директните елиминации с по две победи продължават Юантин Тан и Ян Ю и южнокорейките Йе На Чан и Со Хи Ли. Последният мач на българките е в неделя, от 02:30 часа (бъл.вр), срещу германките Йохана Голишевски и Карла Нелте, които също са с две загуби до момента.
След срещата с китайките сестрите бяха радостни от добрата игра срещу фаворитките от Китай, които са под номер 2 в ранглистата.
"Китайките играха много разнообразно и силно, което им осигури успеха, заяви Стефани. - Надявам се срещу германките да се представим добре и да донесем първата победа за България в олимпийския турнир. Габриела разкри, че познават добре играта на германските си съпернички, които са победили наскоро с 2:0 в Швейцария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай