Хеликоптер помага на ранени и изгубени в планината

Хеликоптер помага на ранени и изгубени в планината | StandartNews.com

Банско. За първи път тази година край начална станция в Банско ще бъде позициониран хеликоптер. Машината ще се използва при сложни и трудни спасителни акции в планината. Ще се помага на ранени, изгубени и бедстващи туристи, както и на пострадали при спусканията скиори и сноубордисти.

„Целта е да можем да реагираме веднага, защото всяка минута е ценна при инциденти в гората. Застраховката, която покрива ползването на хеликоптера, е символична. Без застраховка цената е 1200 евро на час за ползването на летателната машина", заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на фирма „Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско.

Още от 1 декември за любителите на ските и сноуборда работят 3 писти, а днес за откриването на зимния сезон ще бъдат пуснати още 5 трасета. Така близо 60% от пистите ще са отворени за туристи. До Коледа ще заработят всички 17 трасета. Това лято бяха монтирани нови над 30 оръдия за изкуствен сняг и броят им в ски зоната вече е 300. Трябват още няколко, за да се покрие на 100% районът в ски центъра.

Цените на картите няма да се увеличават. В момента все още върви промоция. Възрастните карат ски само срещу 30 лева на ден, студентите и учениците – за 27 лв., а децата – за 22 лева. намалението е до 20 декември. След тази дата влизат в сила цените от миналата година. За възрастни дневната карта ще е 58 лв., за студенти и ученици – 52 лв., за деца – 40 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай