Гръмна допингскандал с наша волейболна легенда!

Историята е неочаквана и изненадваща

Гръмна допингскандал с наша волейболна легенда! | StandartNews.com

Избухна неочакван допинг скандал с легенда на българския волейбол.

Бившият капитан на националния отбор по волейбол за мъже Владимир Николов е уличен в употреба на допинг на олимпийските игри в Лондон през 2012-а. Това личи от публикуван документ в онлайн архива на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария, пише "Сега".

Решението е по жалба на МОК от октомври 2020 г., но се появява на сайта на CAS едва вчера. В България пък никога не е отваряна дума за такъв случай, макар в документа да се вижда, че с него са били запознати както БОК, така и волейболната федерация (БФВ).

От изложението по делото става ясно, че пробата на Николов е взета на 29 юли 2012 г. (б. а. - след първия мач на нашите национали, спечелен с 3:0 гейма срещу домакина Великобритания). Първоначалният анализ е извършен в акредитираната лаборатория на световната антидопингова агенция (WADA) в Лондон чрез "наличните тогава методи", като в онзи момент резултатът от нея е бил отрицателен за забранени вещества.

При втория тест в пробата на Николов (прекратил състезателната си кариера през 2015 г.) е установено наличието на метилтестостеронов метаболит - забранено вещество от групата на анаболните стероиди. След консултация с международната агенция за тестване (ITA) е потвърдено, че спортистът не е имал медицинско позволение за употреба на подобна субстанция.

Самият Николов на практика е признал вината си с репликата: "Накратко - да, виновен съм. Присъствах на отварянето на Б пробата ми и веществото беше в урината ми."

В своите по-късни обяснения пред CAS той заявява, че никога не е употребявал умишлено допинг и няма представа как това вещество е попаднало в организма му.

Истинският проблем в този случай е, че аз наистина нямам идея как се е случило това - цитиран е волейболистът. - През моята професионална кариера не съм приемал нищо без лекарско предписание, дори лекарство за главоболие. Тестван съм редовно, по 4-5 пъти годишно.

Знаех, че по време на олимпийските игри тестове ще бъдат правени след всеки мач. Нашият доктор в отбора ни доставяше много хранителни добавки и това са единствените допълнителни субстанции, които съм приемал. Единственото обяснение, за което мога да се сетя, е някоя от тези добавки да е била замърсена.

За мое съжаление, лекарите на националния отбор пазеха опаковките на тези добавки само един месец след олимпиадата. Затова и нямам шанс да се защитя, като анализирам използваните добавки по време на игрите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
възмутен
преди 6 месеца

И защо "гръмна" тази "новина" чак сега? Айде стига с тези номера! Сега ли чак ви наредиха да обельосате Николов, а и колко ви платиха господа журналя

Откажи