Джокович изтърва нерви в коронамача с Григор

Сърби и хървати се опитват да ударят звездата ни, рикошетът обаче остава за Ноле

Джокович изтърва нерви в коронамача с Григор | StandartNews.com
  • „Адриа Тур“ ще остане като най-скандалния тенис турнир, като пир по време на чума
  • Сърби и хървати се опитват да ударят звездата ни, рикошетът обаче остава за Ноле

Колкото и турнири да ни очакват тази година, най-голямото шоу в тениса вече е факт. Мегаскандалът около демотурнира "Адриа Тур"
и заразата с коронавирус на топтенисисти и техните треньори ще остане в историята като петно върху аристократичния спорт. Вместо феърплей и виртуозни пасове, зрителите по света, приковани в къщите си заради пандемията, онемяха от разсъблечени играчи, наблъскани в дискотека и шумни прегръдки на кортовете, аплодирани от пълни трибуни, захвърлили всички мерки за социална дистанция.
Коронавирусът обаче показа за пореден път, че за него нямат значение нито парите, нито славата. След първите положителни проби, които
очаквано дойдоха, кортовете се опразниха, а играчи и екипи вместо на почетната стълбица се наредиха на опашка пред лабораториите, за да се тестват.
Григор Димитров се лекува в Монако, Джокович – в Белград. Докато обаче карантината тече, словестният им коронатурнир тече с пълна сила. Вместо овации, събира масово неодобрение.   
Освен двамата аса, с положителни проби се оказа колегата им Борна Чорич, съпругата на Джокович, Виктор Троицки и неговата бременна жена. Заразени са и двама от треньорите на Димитров и един от щаба на Ноле.
Първият силен пас срещу Григор изстреля сръбската преса, обвинявайки бг тенисиста, че не е искал да се тества нито в Белград, нито в Задар. Топката обаче веднага бе върната в полето на Ноле от мениджъра на Димитров - Георги Стоименов, който припомни, че организаторите на "Адриа Тур" начело със световния №1 Новак Джокович въпреки пандемията от коронавирус не са заложили в договорите на участниците задължителни тестове за К-19 при пристигането и в двата града.
Да забие втори удар се наточи известният с непремерените си изказвания Сърджан Джокович, баща на Ноле. Той нарочи Гришо, че именно той е заразил сина му и снаха му, а и останалите играчи и треньори. Българската страна обаче отби удара като отвърна, че именно Ноле организира веригата, в която мерки за
физическа дистанция заради коронавируса нямаше.

Така коронамачът Гришо – Джокович продължи с бързи обороти, но се прекъсна рязко още преди края на първия сет. Оказа се, че най-вероятно
заразата е тръгнала от звездата на баскетболния Денвър - Никола Йокич, който е дал положителна проба за коронавирус. Само преди седмица сръбският спортист бе заснет да се прегръща със своя сънародик Новак Джокович. Двамата се срещнаха в Белград на 11 юни и седяха един до друг на баскетболна среща, очевидно неспазвайки правилата за социална дистанция.
Служебната загуба срещу Гришо в нелицеприятния коронамач изкара от равновесие Джоковоч. Има защо Ноле да е крайно изнервен. Скандалът с "Адриа Тур" освен че удари по имиджа му, че не спазва нормите, може да нанасе сериозен удар по календара в тениса до края на годината. Под най-голяма заплаха са двата турнира от Шлема Us Open, който трябва да стартира в края на август и Ролан Гарос (с начало 27 септември). Световният №35 Гуидо Пея вече обяви, че за него здравето е по-важно от участието му на US Open.
"Нямаме гаранция, че ако се заразим в Ню Йорк ще ни лекуват нормално, каза Пея. Не е ясно до колко коронавируса ще се окаже фатален за заразените Джокович, Димитров, Чорич и Типсаревич. Още преди турнира в Белград Ноле обяви, че заради рестриктивните мерки, които налагат за US Open вероятно няма да участва. Рафа Надал също заяви, че няма да пътува до Ню Йорк, за да се запази здрав. Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер вече обяви, че контузията му е по-сериозна и няма да играе до края на годината.
Така, че без звездите на тениса, а и тези, които ще откажат участие провеждането на US Open и Ролан Гарос се обезмисля. Още повече, че публика в двете надпревари не е планирано да има. Така спонсорите автоматично губят интерес да инвестират милиони в двете безспорно най-големи надпревари за
годината.

Първата ни ракета Григор Димитров обаче може и да излезе на корта в Кицбюел, при отрицателна проба сред карантината. Гришо и Борна Чорич, който също е с К-19 от турнира в Задар са сред поканените за участие в демонстративния турнир THIEM's 7 в меката на ските Кицбюел (7-11 юли). Надпреварата огранизирана от световния №3 Доминик Тийм е с награден фонд 300 000 евро. Гришо е в група IFA заедно с Тийм, руснака Андрей Рубьов (14) и Чорич (33). В другата група SoccerCoin ще играят италианецът Матео Беретини (8), французинът Гаел Монфис (9), руснакът Карен Хачанов (15) и австриецът Денис Новак (85).
"Ако Димитров и Чорич дадат отрицателни резултати след 14-дневна домашна изолация, ще могат да играят в Кицбюел. В следващите дни те и щабовете им ще трябва да решат дали ще участват", коментираха организаторите на THIEM's 7.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай