Дешан води Франция на гости в дома си

Дешан води Франция на гости в дома си | StandartNews.com

"Петлите" започват атаката на титлата на стадион за ръгби

Решението на селекционера на Франция Дидие Дешан да заведе отбора на лагер край родния си град предизвика полемики. От днес до края на седмицата първата група от 17 играчи на "петлите" стартира подготовката си за Евро 2016 с лагер, но не в традиционната база Клерфонтен, а в Биариц. Градчето е на брега на Бискайския залив, близо до испанската граница и само на 9 километра от Байон - родния град на Дешан, където дори има стадион, кръстен на негово име. Самият той в миналото е подчертавал баските си корени и е уверявал, че се гордее с тях. Решението му предизвика спорове и обвинения в шовинизъм - че като баск по рождение се опитва да удари рамо на местните. Там отборът ще се готви за първите контроли с Камерун и Шотландия на 30 май и 4 юни, а негов домакин е бившият национал и бивш коментатор Жан-Мишел Ларке, сега местен футболен функционер. Той е препоръчал на френския отбор хотел "Реджина", а за подготовка - стадиона на местните ръгбисти "Агилера". Любопитното е, че самият Дешан, преди да стане футболист, е бил ръгбист в местния "Биариц Олимпик". В отговор на критиците Ларке за пореден път припомни, че решението за лагера е на Дешан, като увери, че мерките за сигурност в района са сериозни, а условията за подготовка - подходящи.

Следващият лагер е в Инсбрук, в Австрийските Алпи - от 31 май до 4 юни, а после отборът се прибира "у дома" в Клерфонтен. Там ще бъде базата на отбора по време на турнира.

Франк Рибери обясни, че слуховете за завръщането му в националния отбор са лъжа. Опитното крило, което съблече националната фланелка през 2014 г., разкри пред "Билд", че изобщо не е давал шанс на Дидие Дешан да размишлява за неговото присъствие в състава: "Никога не съм общувал с Дешан по този въпрос. Единствено коментирах, че е длъжен да повика най-добрите футболисти, но не съм казвал, че сред тях трябва да съм и аз. Нямам никакво желание да играя за Франция и от 2 години мисля единствено за кариерата си в "Байерн", допълва Рибери.

Дебютант ще вкарва голове за Англия

Новата звезда на "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд получи първа повиквателна в отбора на Англия, и то директно за Евро 2016. Нападателят беше включен в разширения състав от 28 играчи, от които 5-има ще отпаднат, без принос в квалификациите. Причината за доверието към него са слабостите на Англия в атака, а ще бъде интересно дали появата му би изтласкала Уейн Руни назад, в полузащитата, както стана в "Юнайтед". "Рашфорд е реален претендент за Евро 2016, заяви Рой Ходжсън. - Не виждам причини той да не пробие в титулярния състав макар че това не етолкова лесно, както някои си мислят." Другата изненада е Андрос Таунзенд от изпадналия "Нюкасъл". Крилото е любимец на селекционера, който искаше да го вземе и на Мондиал 2016, но той се контузи.

Големият отсъстващ е Тио Уолкот. "Разочарован съм, но нищо - желая на всички успешно представяне", заяви халфът на "Арсенал".

Първенството под прицела на терористи

предупреди директорът на Европол Роб Уейнрайт. "Турнирът е съблазнителна цел за терористите, заяви той в интервю за "Ди Велт" при визитата си във Франция. - Аз съм изключително притеснен от наближаването му. Поразително е да се установи колко е лесно да се атакуват слабо защитени обекти, като кафенетата, ресторантите и концертните зали. Ние знаем, че почти една трета от 5000 европейци, които заминаха да се бият за Ислямска държава, са се върнали обратно тук. И няма как да ги следим непрекъснато всичките. Те са извън контрол." Франция очаква около 2,5 млн. запалянковци между 10 юни и 10 юли, като най-населените места ще са стадионите и фензоните. Президентът Франсоа Оланд вече увери, че мерките за сигурност ще са доведени до максимум, а бюджетът за сигурността беше удвоен. "Отговорността за безопасността на всички по време на европейското е на държавата и ние няма да направим никакъв компромис по отношение на мерките за сигурност", допълни Уейнрайт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай