Бургас се състезава за Европейски град на спорта 2015

Бургас се състезава за Европейски град на спорта 2015 | StandartNews.com

Бургас. Бургас ще се състезава с още 20 кандидати за Европейски град на спорта 2015. Кметът Димитър Николов представи вчера кандидатурата на морския град пред президента на Европейската асоциация на градовете на спорта Джан Франческо Лупатели, генералния секретар на асоциацията Хуго Алонсо и делегати от Чехия и Италия. На срещата присъстваха зам.-кметове, директори на дирекции към Община Бургас, кандидат-депутати, изявени бургаски спортисти, както и председателят на БФЛА Добромир Карамаринов и на различни спортни федерации и клубове.

„В последните години Бургас бележи подем в развитието на спортната инфраструктура, увеличават се и международните и световни първенства. Утре стартира такова Световно първенство по самбо в Бургас", каза кметът Николов. Три пъти в последните пет години са се увеличили всички спортни събития в град Бургас. Успоредно с това в града се забеляза и подем по отношение на строителството на инфраструктура за спортна дейност, която се дели на три направления – строителство на спортна инфраструктура за професионален спорт, инфраструктура за любителски спорт, както и за спорт за деца и ученици", добави градоначалникът. Всички новоизградени спортни съоръжения са пригодени и за нуждите на хората с увреждания. Повишава се интересът към спортната инфраструктура и увеличава се и броят на спортните клубове в града, а вече има и федерации с адрес в Бургас, каза градоначалникът.

Надявам се следващата седмица да стартира строителството на спортна зала, пригодена за атлетически спортове, каза Димитър Николов. „Амбицията ни е да бъдем домакин на Европейското първенство по лека атлетика през 2019 г.", каза градоначалникът.

Президентът на Европейската асоциация на градовете на спорта Джан Франческо Лупатели прие официално кандидатурата на Бургас. „Впечатлен съм от отношението към спорта и инвестициите, които се реализират в тази сфера в Бургас" , заяви той. След представянето, чуждестранната делегация ще посети спортни съоръжения на територията на Бургас.

"Българската федерация "Лека атлетика" подкрепя кандидатурата на Бургас за Европейски град на спорта през 2015-а година", коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов, който бе в петък в Бургас, за да изрази позицията лично. "През последните години в Бургас се правят много неща не само за леката атлетика, а и за другите спортове. Всичко това помага не само на елитния спорт, а и на този за подрастващите. По отношение на спорта мисленето и манталитета на бургазлии вече е като на истински европейци. Това, което се прави в последните години в града за изграждане на спортна инфраструктура е много значимо. Тук е мястото да отбележим, че до няколко дни в Бургас ще започне изграждането на многофункционална зала с атлетическа писта, отговаряща на всички международни стандарти. Надявам се с усилията на всички Бургас да бъде избран за домакин на Европейското първенство в зала през 2019-а година, което е цел не само на общината, но и на БФЛА, и на държавата. Изразявам искреното си възхищение от кмета на Бургас Димитър Николов, който показва, че един съвременен европейски град, в какъвто се превръща Бургас не може без приоритетното място на спорта в своята програма. Освен за спорта, Николов влага много усилия и за развитието на всички останали отрасли в града, което е видно от всички".

През 2015-а година община Бургас ще е домакин на пет големи атлетически прояви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай