Бойко лично надъхва нашите (ОБЗОР)

Бойко лично надъхва нашите (ОБЗОР) | StandartNews.com

150 олимпийски шампиони стартират в Баку

Българските спортисти, които вече са в Баку за първите европейски игри, ще се срещнат с Бойко Борисов днес по обед. Министър-председателят се очаква да посети комплекса, където са настанени спортистите ни заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова и Белчо Горанов.

Днес премиерът Борисов и Кралев кацнаха в столицата на Азербайджан. Двамата бяха посрещнати от зам. външния министър на Азербайджан Халаф Халафов и членове на местния олимпийски комитет. Освен това Борисов ще посрещне в Баку 56-ия си рожден ден, който е утре. Премиерът ще е един от малкото лидери от страни от ЕС на откриването на игрите . По време на визитата си в Баку се очаква Борисов да се срещне с
президента на Азербайджан Илхам Алиев.

По-късно днес пък официалните ни лица ще присъстват на официалното откриване на игрите, което ще бъде уважено от много държавни глави сред които руския президент Владимир Путин и този на Турция Реджеп Ердоган.

Медиите в каспийската страна пък се впечатлиха от факта, че президентът на България Росен Плевнелиев ще присъства на закриването на олимпиадата. "Голям чест! Българският президент идва", радваха се в Баку.

Родното знаме на церемонията ще носи 5-кратната носителка на олимпийски медали Мария Гроздева (спортна стрелба), която пътува за Баку снощи. През 2000 г тя носи флага на старта на олимпиадата в Сидни. А малко
по-късно спечели и втората си титла от най-големия спортен форум.

БНТ HD ще покаже пряко церемонията от Баку от 18,55 ч. Зад микрофонът ще са доказаните специалисти Камен Алипиев-Кедъра и Боряна Тончева. Националната телевизия ще отразява пряко повечето изяви на българските спортисти в Баку. За отразяването на надпреварата в столицата на Азербайджан, БНТ изпрати още четирима репортери и двама оператори.

На Оокриването ще присъстват общо 44 държавни глави и премиери, участие са потвърдили половината от членовете на МОК, както и лично президентът Томас Бах.

150 олимпийски шампиони и 200 световни първенци ще вземат участие в разпределението на медалите. Данните разкри лично Патрик Хики, президент на Европейските олимпийски комитети (ЕОК), които притежават правата и организира състезанието. „Благодаря на домакините от Азербайджан, които в много кратки срокове (за близо 2 години) успяха да се справят с нелеката задача. Днес ние имаме записани 6000 участници в 29 спорта, 50 телевизионни канала подписаха договори да предават от Баку, 53 000 души са ангажирани с организацията. Билетите за откриването са напълно изкупени, очаква се голяма посещаемост на всички стартове. Засега всичко по подготовката и организацията върви гладко," каза още Хики.

Той коментира и бъдещето на европейските игри. "Надявам се след Баку, ако всичко върви така гладко и по план – желаещите за домакинство да станат много повече. Вече имаме и запитвания за третите игри през 2023 г. Преди две години възнамерявахме да направим надпреварата с десетина спортове по подобие на Азиатските, Африканските или Панамериканските игри. Но толкова много федерация поискаха да участват, че вече имаме 29 спорта и дори отказахме заявки за нови дисциплини и спортове, поради липса на място за настаняване в атлетическото село", добави Хики.

Водеща на церемонията по откриването днес ще е една от най-известните азербайджански певици. Тарана Алахвердиева. Тя е джаз изпълнителка, която от 14 години живее във Франция. "Горда съм от факта, че ще мога да направя това откриване. Ще разказвам за красотите на моята родина", каза русокосата певица.

Почнахме с усмивки и снимки

"На добър час", така президентът на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Патрик Хики и кметът на селото на спортистите поздравиха всички участници. На скромна церемония те пожелаха още здраве и големи успехи на участниците.

Спортистите от нашата делегация не спряха да се усмихват през цялото време. Те използваха възможността да си направят и много снимки.
Последва вдигане на знамената на всички страни участнички, включително и родното което развълнува спортистите ни.

На церемонията имаше и много танци от азербайджански школи. Те представиха, както местни народни съчетания, така и модерни.

Борим се за уникални медали

Спортистите от игрите в Баку ще имат честта да се окичат с медали от известното златарско ателие "Адамас". Бижутерите се погрижиха да осигурят ордени и за Зимните Параолимпийски игри в Сочи през 2014 г. Дизайнът на отличията е специално мотивиран от първите по рода си игри. На предната страна на медалите е гравиран герба на Баку, който е съчетание между древната и съвременната култура на Азербайджан. На него се вижда местен килим, изобразен като пламък, митичната птица Симург, както и нар, който е символ на изобилието. На задната страна пък се намират символите и емблемата на Европейския Олимпийски комитет. След машинно отливане на златото, среброто и бронза, всяко едно отличие минава и ръчна обработка.

Инцидент с плувкини помрачи

последния ден от обиколката на олимпийския огън. Днес три момичета от австрийския отбор по синхронно плуване, били отнесени от автобус докато се разхождаха по тротоар около мястото, където са отседнали. След нелепата случка Ванеса Сахинович, Луна Пайер и Верена Брейт били откарани по спешност до най-близката болница. Брейт била пусната след около час да се върне в лагера, но другите две тийнейджърки трябвало спешно да се приберат във Виена.

Холандия каза "не" на игрите през 2019 г

В навечерието на откриването на европейските игри в Баку гръмна скандал за следващите такива. Те трябваше да са в Холандия. От Хага обаче скочиха с изявление, че отказват да са домакини на второто издание на мулти-спортното събитие. Холандското правителство изрева, че няма достатъчно подкрепа за финансирането на проекта. Според тях обявената минимална стойност от 65 милиона долара, с която трябва да се организират игрите е твърде висока за местните, областните и националните власти. Европейският олимпийски комитет и холандската спортна федерация изразиха недоволство и нарекоха случващото се като "пропуснат шанс за Холандия да покажем как може да организира голямо мулти-спортно събитие по иновативен начин". За комитета това не е проблем и те обявиха че ще назначат друга и по-мотивирана страна. "Ще намерим силен домакин за европейските игри през 2019 г. Сега обаче оставаме фокусирани върху това събитие", заяви президентът на ЕОК Патрик Хики.

Удвояват мерките за сигурност

за игрите Баку. Днес министърът на извънредните ситуации генерал-полковник Кемаледин Гейдаров събра на среща ръководителите на държавните служби. Целта е да се гарантира сигурността във връзка с церемонията по откриването и самото провеждане на игрите.

Кралев и Цветков се срещнаха

с президентът на Азиатската тенис федерация (ATF) Анил Кумар Кана, който бе на посещение у нас. "С г-н Цветков обсъдихме какви промени трябва да се направят в играта, най-вече при подрастващите. Голям потенциал за развитие имат турнирите за юноши и девойки, които са от календара на Международната тенис федерация", каза г-н Кана. Президентът на родния тенис Стефан Цветков добави, че основният фокус на работа трябва да бъде именно върху осигуряването на максимално добри възможности за развитие на талантите. После Кана се срещна и с министъра на спорта Красен Кралев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай