Без рекорди до Черни връх заради пороя

Александър Спасов и Мария Николова победиха в дъжда

Без рекорди до Черни връх заради пороя | StandartNews.com

Пороен дъжд, вятър и студено за сезона време с температура на върха около нулата спасиха рекордите да скоростно изкачване на Витоша. Изключително тежките метеорологични условия попречиха на бегачите да запишат впечатляващи резултати, но с воля и издръжливост участниците заслужиха аплодисменти от старта по цялото трасе до финала високо в планината. Надпреварата от центъра на София до Черни връх бе част големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития събраха днес хиляди приятели на планината на витошкия първенец.

Стартът пред Моста на влюбените до НДК бе даден точно в 9.00 ч. от Анатоли Илиев, зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. В същия миг небето се разтвори и пороен дъжд заля потеглилата към върха колона, но това не отказа участниците в надпреварата „Витоша Рън – от НДК до Черни връх" по тежкото трасе с дължина 18 км и сумарна положителна денивелация 1734 м.

Сред стартиралите бяха и двамата рекордьори Шабан Мустафа и Милка Михайлова, които целяха да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените. 

На контролата на Драгалевци Шабан и Ивайло Атанасов преминаха заедно, на секунда-две след тях бяха Александър Спасов и Петко Стефанов. След това Стефанов се откъсна за да премине пръв на Голи връх 20 секунди пред Шабан и близо минута преди Ивайло Атанасов и Александър Спасов. 

В последните метри обаче атаката на Спасов бе неудържима и той прибави към титлите за „Рекордьор и шампион в 100-километровата Обиколка на Витоша“ и престижния приз за „Най-бърз в изкачването на Витоша“. Резултатът на шампиона е 1.47:25 ч., за втора поредна година втори финишира също добре познат двукратен победител от Обиколката на Витоша Ивайло Атанасов 1.47:45 ч., а бронзът бе за ветерана маратонец Петко Стефанов с време 1.48:44 ч. Шабан Мустафа се нареди четвърти с 1.50:06, мъчещата го по равните участъци болка в коляното също бе причина да не запише по-добър резултат.

При дамите за втора поредна година триумфира състезателката на гребане Мария Николова. Дебютантка миналото лято, сега тя подобри личното си постижение с повече от минута. Мария пое лидерството още след старта и не го изпусна до върха, където се изкачи за 2.06:01 ч.. Десет минути по-късно финишира тазгодишната шампионка от Витоша 100 Надежда Ангелова, а трета остана рекордьорката на трасето Милка Михайлова с 2.27:00 ч.   

За 15-и път дистанцията пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 г. Бойко Златанов. За трета поредна година участниците можеха да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която бе активирана в сайта https://marathon.bg/vitosha2021/.

Междувременно сутринта потеглиха няколко туристически похода към Черни връх с маршрути - първи лъч: хижа Алеко – Черни връх, втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх и трети лъч: с. Железница „Скопарника“ – Черни връх по трасето, по което Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

Кулминацията бе на върха, където се състоя традиционният Национален туристически събор. Той отбеляза 126-ата годишнина на туристическото движение в България, тъй като през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души от Народния театър в центъра на София към витошкия първенец. В Националния събор участваха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Въпреки неблагоприятните метеоусловия пред импровизираната сцена стотици се хванаха на хорото, водено от лауреата на много певчески конкурси Александър Александров – Алекс, създал неповторима атмосфера сред планинари и туристи. На хижа „Алеко” пък гостуваше Столична библиотека с интересна програма. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай