Австрийка изравни Стенмарк по титли

Австрийка изравни Стенмарк по титли | StandartNews.com

Микаела Кирхгасер с четвърто поредно злато в отборното

Вейл/Бийвър Крийк. Австрийката Микаела Кирхгасер изравни по поредни титли в една дисциплина от световно по ски четири легенди при алпийците. Тя спечели с тима на Австрия златото в отборното първенство. Това бе четвъртата й поредна титла в дисциплината от шампионати на планетата. Така русокосата фурия се нареди до светила в ските като Мариел Гьотчел, Хани Венцел, Ингемар Стенмарк и Киетил Андре Аамод. Кирхгасер, която стана трета в алпийската комбинация, вече има общо 6 медала от световни. На финала на паралелния слалом австрийците надвиха с 3:1 победи Канада. Те имаха лек късмет. В две от спусканията им по-слабите им скиори караха на по-хубавото трасе. В малкия финал Швеция пък би Швейцария.

С ценен принос за четвъртата поредна титла на Австрия бе голямата им звезда Марсел Хиршер, за който златото е второ поредно от световното, след това в алпийската комбинация.

Поредна контузия на шампионата е на път да извади от слалома двукратният световен шампион в дисциплината Марио Мат. Ветеранът изкълчи глезен по време на тренировките в Аспен и лекарите обявиха, че шансовете да кара в неделя не са големи.

Американците отново останаха капо, въпреки, че в тима им бяха звездите Тед Лигети и Микаела Шифрин.

За пореден път времето се смили над организаторите. Сутринта преди отборното валеше сняг на парцали и имаше гъста мъгла, като дори се заговори за поредното отлагане. Точно по обед обаче като с магическа пръчка и снега, и мъглата изчезнаха, и над двата курорта изгря слънце.

Българите разпускат с тенис на маса

Американчета пишат на алпийците ни

Силно рамо преди старта на световното получиха българските скиори. Те бяха подкрепени с писма от деца от училища от района на Вейл и Бийвър Крийк.

"Само факта, че сте на световното вече е победа за вас", пишеше в едно от емоционалните писма на американчетата до българския тим. "Дори и да не спечелите медал, вие имате нашата обич и подкрепа". Сред най-радостните от писмата бе дебютантът в нашия тим Алберт Попов. Той изчете всичко написано до отбора. Американчетата показаха завидни познания за България, като на корицата на едното писмо бяха изрисували българския трибагреник.

Двамата ни участници при мъжете Алберт Попов и Стефан Присадов почти сигурно ще карат в четвъртък в квалификацията за гигантския слалом, който е в петък. Нашите останаха на няколко места от заветните 50, които по право се класират за основния старт. Попов и Присадов ще се състезават с над 70 алпийци за останалите 25 места. Така ще е и в слалома.

След тежките тренировки за стартовете алпийците ни разпускат с тенис на маса в къщата в която е настанен отбора ни. Всички демонстрират отлични умения и в пинг понга, но никой не може да победи главния треньор на нашите Драго Грубелник.

Вейл дава $50 млн. за нови писти и лифтове

Вдъхновени от резултатите от третото поредно домакинство на шампионат на планетата в ските от курорта Вейл обявиха, че вече са осигурили 50 млн. долара за нови писти и лифтове, които ще го направят най-голямата ски зона в света. Заедно с новите трасета общата дължина на пистите в курорта вече ще е 7300 акра, което е 2954 хектара или над 30 квадратни километра.

Това лято ще бъде пусната 8-местна гондола, която ще свързва Вейл със Силвър Роуд и Флат Айрън в Кениънс. Тя ще е с междинна спирка на връх Пайнкоум и от него по 5 нови трасета ще се стига до всяка точка в парка. Два от големите лифтове Кинг Кон и Мадърлоуд ще бъдат подменени с нови, като първия става от 4 на 6-седалков, а втория от 3 на 4, а и скоростта му ще е по-висока.

Отделно на връх Снежна шапка ще израсне ресторант с 500 места. За нови оръдия за технологичен сняг ще бъдат отделени 5 млн. долара. Вейл и Бийвър Крийк разбиха на пух и прах налаганото от "зелените" в България понятие, че в природни паркове е забранено, и то в световен мащаб, да се строят лифти и писти. Към момента двата курорта, които са в природен парк, имат общо 1125 писти за ски и сноуборд. Всички те са изградени в гористи местности, а не в обeзлесени места, както псевдоеколозите ни твърдят, че е световната практика да се правят писти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай