"А" група: Залагаме на треньори Made in BG

"А" група: Залагаме на треньори Made in BG | StandartNews.com

Първата глава падна още преди старта на първенството

"Треньори, произведени в България" - такъв етикет може да бъде залепен на 80% от отборите, които започват битката на "А" група. 8 от десетте тима стартират с родни специалисти. От сегашните наставници може да се каже, че с най-много опит у нас са Ферарио Спасов от "Монтана", Стойчо Стоев от "Левски", Никола Спасов от "Черно море", Неделчо Матушев от "Пирин". И от четиримата се очаква да вземат трудни, но мъдри решение за да може отборите им да прогресират. По-младите родни специалисти Петър Хубчев от "Берое", Петър Пенчев и Христо Колев съответно от пловдивските "Ботев" и "Локо", както и Иван Колев от "Славия" пък са нахъсани да покажат, че имат място на родната футболна карта с нестандартни решения.

Единствено шампионът "Лудогорец" залага на пълен дебютант в България. Португалецът Бруно Рибейро, който смени станалия шампион с "орлите" Георги Дерменджиев, все още не се е сблъскал с тънкостите и трудностите на "А" група. Бившият наставник на "Витория" Сетубал обаче е достатъчно амбициозен, за да покаже сериозни качества.
Иначе още преди старта на първенството падна и първата треньорска глава. Красимир Балъков подаде оставка, след като "Литекс" отпадна от Лига Европа. Ръководството на "оранжевите" реагира светкавично и доведе старото куче Люпко Петрович. Безспорно сърбинът е най-опитен, най-успял и най-врял и кипял в българския и световния футбол. Дали още той има сили да извади още някой заек от шапката, предстои да разберем.

"Стандарт" потърси специалистите, за да ги попита за очакванията им за започващото първенство, за новия формат, за липсата на грандовете ЦСКА и "Локо" (София), както и за това кой тим ще е приятната изненада този сезон.

Целта е една - титла
Бруно Рибейро, "Лудогорец"

Абсолютният дебютант в родната "А" група Бруно Рибейро е португалски възпитаник. Роденият в Сетубал спец е много обичан в родината си. На два пъти води "Витория" преди да дойде в "Лудогорец". Бил е треньор на още португалските "Фаренсе", "Моура" и "Пинялновенсе". Твърди, че е близък приятел с Жозе Моуриньо и негов ученик.

"В краткосрочен план имам една цел - да осигурим участие в груповата фаза на Шампионската лига. След това, разбира се, трябва да спечелим пета поредна титла на България. Ще тренирам печеливш отбор, много изискващ, заради което ще се борим и в двата национални турнира. Много съм мотивиран, харесвам това, което намерих в България. Ще имам всички условия да свърша добра работа".

Рано е за цели и класирания
Петър Хубчев, "Берое"

Германска дисциплина и непримирим дух. Така може да се опише престоят на Петър Хубчев в "Берое". Бившият национал на България вдигна купата и суперкупата със старозагорци през 2013 г. Миналата година ги класира на второ място. Стартира треньорската си кариера като асистент във Франкфурт. Между 2003 и 2005 бе помощник на националния отбор. После води "Славия", а след това се връща в Германия. Там ръководи тимовете на "Бад Вибел", а после вторите отбори на "Вофлсбург" и "Франкфурт". Преди да дойде в "Берое" през 2012 г., той бе начело на "Черноморец" (Поморие) и "Ботев" (Пд).

"Що се отнася до цели и класирания в "А" група през този сезон, ще говорим по-късно. Предстоят много мачове и все още нищо не може да бъде сигурно. Надявам се през сезона да нямаме проблеми с играчите и по-малко контузии.
Трябва да изпитаме удоволствие, че играем в Лига Европа, да изживеем това.
Мачовете ще стават все повече и повече, имаме уважение към всеки противник, но в никакъв случай - страх! В момента за нас най-важни са мачовете срещу "Брьондби". Просто трябва да свикнем да играем под напрежение".

 

Публиката трябва да се върне
Люпко Петрович, "Литекс"

Старото куче се върна за трети път в Ловеч. Люпко Петрович отново пое "Литекс", след като замени Краси Балъков след отпадането на "оранжевите" от Европа преди седмица. Със сигурност Петрович е най-опитният и най-успелият треньор и всички в "А" група. Европейски шампион с "Цървена звезда" през 1991 г. Със "звездашите" става шампион на Сърбия през 1995 г. Първенец на България с "Левски" през 2001 г. В първия си престой в Ловеч той печели купата на България. В кариерата си е водил общо 18 отбора от цял свят.

"Очаквам шампионатът да е още по-интересен и оспорван, отборите да покажат качествен футбол и да има повече публика по стадионите. Нормално е отбор като "Литекс" винаги да се бори за призовите места и титлата. Несъмнено без силни отбори като ЦСКА и "Локомотив" нивото на първенството ще се понижи.
Конкуренцията ще е много силна, но очаквам "Черно море" да се превърнат в приятна изненада".

Дано не свирят срещу нас
Петър Пенчев, "Ботев"

"Жълто-черна" любов. Така може да се опише треньорската кариера на Петър Пенчев. "Каначето" работи 5 години в школата на клуба. През 2009 г. той спасява отбора от изпадане. В край нае 2014 г. той отново се връща начело на "канарчетата". За кратко е водил "Чавдар" (Етрополе) и националите до 17 години. Като футболист е ритал освен за "Ботев", така и за "Левски", "Спартак" (Пд), "Хебър" и "Черноморец".

"Надявам се именно "Ботев" да е приятната изненада през сезона. Имаме сили за това. Гарантирам ви, че ще играем всеки мач за победа, независимо срещу кого и къде е двубоят. Искам да апелирам към съдиите да ни свирят, без да са тенденциозни в наш ущърб, както бе в доста срещи през изтеклия шампионат. Отборът на "Ботев" е млад, но имаме и опитни играчи. Не се притеснявам от гостуванията, защото играчите ми са наясно, че няма да има леки мачове при новия формат на елита. Фаворит за титлата определено е "Лудогорец" на база класната им селекция и финансовите възможности като цяло".

Който ни подцени, ще бере ядове
Стойчо Стоев, "Левски"

Всички погледи са насочени към Стойчо Стоев. И няма как да е иначе, след като той пое "Левски" малко преди Коледа миналата година. За момента най-големите му успехи са осминафинал с "Лудогорец" в Лига Европа през 2014 г., както и шампионската титла и купата на България същата година. Преди това Стоев води "Монтана", "Миньор" (Пк), "Спортист" (Своге), "Чавдар" (Етрополе), "Хасково", "Академик" (Свищов) и "Локо" (София). За кратко води и националите до 17 години.

"За цели пред отбора все още не можем да говорим. Селекцията при нас все още си върви. Важно е във всеки мач да показваме дисциплинирана игра и добър футбол. Рано е за очаквания. Тази година има 36 кръга. Едва след тях ще можем да кажем дали форматът на първенството си е струвал. ЦСКА и "Локо" (София) определено ще липсват. Но мога да кажа, че който ни подцени, ще бере ядове. "Левски" си е "Левски" и винаги ще създава проблеми за останалите отбори".

Искаме в петицата
Никола Спасов, "Черно море"

Носителят на Купата на България "Черно море" има един от най-стабилните треньори. Никола Спасов има богат международен опит. Стартира треньорската си кариера в Испания начело на "Верин". Водил е още португалския "Имортал" и на три пъти - македонския "Брегалница". У нас това е вторият му период като старши треньор на "моряците". Водил е още тимовете на "Спартак" (Вн), "Светкавица" и "Марек".

"Очаквам добро представяне на моя отбор, но не и да надхвърлим реалните ни възможности. Все пак в петицата трябва да сме. Самото първенство е с друг формат и ще бъде много равностойно. Нека свърши шампионатът и тогава може да кажем дали има спад, или се е вдигнало нивото. Силни отбори са. Липсата на ЦСКА ще се чувства, особено за столичните дербита. В частност това с "Левски". Всеки знае с какъв заряд се подхожда към този мач. Съжалявам за ЦСКА. Не че и за "Локо" не съжалявам, но ЦСКА е отбор, който създава празник във всеки град, в който гостува. Ами то за "Левски", "Лудогорец", "Литекс", а вече и "Берое" не може да се говори за изненада. Те са си водещи отбори и няма да изненадат никой, ако станат шампион или нещо подобно. Може би "Монтана" ще бъде така приятна изненада. Доколкото съм запознат, са силен отбор, с добър треньор".

Колективът е най-важен
Иван Колев, "Славия"

Треньорът на "Славия" Иван Колев е един от колоритните наставници този сезон. Той има интересна визитка, след като преди няколко години води националния отбор на Индонезия, както и някои клубни тимове от същата страна. Бил е треньор и в Мианмар. Бе селекционери на младежкия национален отбор. Преди да дойде в "Славия" през есента на миналата година, той бе главен методист в школата на "Левски".

"Все още не е сформиран съставът. Европа и титла са клишета. Аз като треньор искам да виждам добра игра, доколкото е възможно от качествата и да сформираме като отбор един добър колектив, който да умее да действа в двете фази. Като цяло не бих казал, не знам. Отсъствието им не е добре за българския футбол. Това са отбори с изключителни традиции в нашия футбол. Трудно е да гадая. Всички отбори имат шансове за добро класиране. Надявам се ние да се представим добре и да зарадваме феновете".

Не съм врачка
Христо Колев, "Локо" (Пд)

Христо Колев е един от най-неопитните треньори в "А" група, но пък за сметка на това един от най-нахъсаните. Юношата на "Локо" (Пд) не е ритал за друг роден тим освен "смърфовете". Той не обича да дава интервюта, а да се съсредоточава върху подготовката на отбора за предстоящия мач. Като футболист Колев е ритал за гръцките "Панатинайкос", "Атинайкос" и "Едесайкос".

"Мястото на водения от мен "Локо" (Пд) ще зависи от състоянието на играчите и това какво аз и моят щаб правим. Надявам се да не се борим за оставане в групата, както стана миналия сезон. Ако нещата са наред - ще гоним класиране в предната половина. Мисля си, че тимовете в елита са с изравнени сили. Изключението е "Лудогорец", който вероятно пак ще е шампион. Отсъствието от "А" група на ЦСКА и "Локо" (Сф) може да е минус само за феновете. На качеството на първенството тази липса няма да се отрази". Нямам представа какво да очаквам от стартиращия шампионат, защото не съм врачка или магьосник. Все пак смятам, че повечето срещи ще са оспорвани и интересни".

Македонският дух ще ни помогне
Неделчо Матушев, "Пирин"

Треньорът на "Пирин" Неделчо Матушев има изключително богата визитка и то не само в България. У нас той е водил "Нефтохимик", "Несебър", "Черноморец" (Поморие), "Локо" (Пд), "Спартак" (Вн) "Черноморец" (Бургас), както и юношеските национали до 19 и 21 г. В чужбина е водил арменския "Бананц" и е бил асистент в "Карпати" от Казахстан. На клубно ниво може би най-големият успех на Матушев е финал за Купата на Армения през 2008 г. и второ място в първенството същата година.

"Очаквам интересно и интригуващо първенство. Надявам се ние да сме изненадата на шампионата. Основната ни цел е да останем в "А" група. Със сигурност нивото на елитната ни група ще падне много без ЦСКА и "Локо" (Сф). Ще липсват и двата клуба. Все пак всеки знае какъв заряд има между "Левски" и ЦСКА. Пък и другите отбори също са по-мотивирани срещу отбори като ЦСКА. Надявам се ние да сме тази приятна изненада. Работим много силно в подготовката и залагаме предимно на наши кадри. Все пак 50% от отбора са таланти на "Пирин". Ще играем много мотивирано и се надяваме македонският дух да ни помогне да се представим много успешно".

10 отбора са малко
Ферарио Спасов, "Монтана"

Ферарио Спасов отново се завръща в "А" група. Този път начело на "Монтана". У нас е водил още "Олимпик" (Тетевен), "Спартак" (Варна), няколко пъти "Литекс", "Дунав" и ЦСКА. Извежда "Литекс" до шампионската титла на България през 1999 г. С "оранжевите" взима и купата на страната през 2001 г.

"Целите на "Монтана" са да се утвърди в групата. Притежаваме не лош отбор и се надявам да покажем силни игри. Но честно да си призная освен "Лудогорец", не виждам друг изявен фаворит. Според мен имаме шанс поне на хартия да вземем точки от всеки един от останалите тимове. Всяка една смяна на формата води до неочаквани развръзки. Лично според мен 10 отбора за България са малко. Те трябва да са 16. Но след като е такова положението, трябва да се нагаждаме. Сега с 36 мача за първенство и още 3-4 за Купата става около 40 двубоя. С късите резервни скамейки на всички отбори това може да доведе и до сериозни изненади. Липсата на ЦСКА и "Локо" (София) си е загуба за родния футбол, както и да го гледаме. Това са отбори с традиции, фенове, присъствие. Но сега ги няма и няма да ги има поне 2-3 години, така че ще трябва да се справяме и без тях. Според мен "Берое" ще е приятната изненада този сезон".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай