Изборите в Гърция може да отворят кутията на Пандора

Изборите в Гърция може да отворят кутията на Пандора | StandartNews.com

Предстоящите избори в Гърция могат отново да отворят Кутията на Пандора, която трябваше да бъде затворена от настоящото споразумение на страната за спасителен пакет от 86 млрд. евро с чуждестранните кредитори. Като се има предвид, че вероятно нито една партия ще получи на изборите на 20 септември мнозинство, ще бъде трудно сформирането на силно правителство, което да може да приложи програмата. Дори съществува риск, че ще има и още избори, което би пратило Гърция обратно в кризата. Когато Алексис Ципрас предизвика изборите с оставката си като премиер, той вероятно е мислел, че ще спечели относително лесно.

Идеята на Ципрас беше да се отърве от парламентаристите в лявата си партия СИРИЗА, които се противопоставят на неговата сделка с еврозоната, и да си осигури нов мандат за прилагане на програмата. Но общественото мнение от миналата седмица очерта различна картина. Като цяло СИРИЗА още е водещата партия. Но разликата между нея и дясноцентристката Нова демокрация бързо се стопява. Нещо повече, рейтингът на одобрение на Ципрас, който обикновено беше висок до небесата, се върна обратно на земята. В анкета на Университета на Македония едва 30% от анкетираните изразиха положително мнение за него, докато през март бяха 70%. В миналото Ципрас изглеждаше като железен премиер, който остава популярен независимо от ужасните решения, които доведоха страната до ръба на икономическата пропаст. Но сега изглежда калта започва да засъхва. Гражданската война в Сирия също оказва своето влияние.

Една крайнолява фракция, която иска да върне обратно драхмата и е бясна, че Ципрас се съгласи на сделка с еврозоната, вече създаде нова партия. Засега не изглежда вероятно в 300-членния парламент да се появи някоя партия с мнозинство, дори и като се вземе предвид факта, че тази с най-много гласове получава допълнително 50 места в парламента. Това е проблем. Наистина голяма част от депутатите, които ще бъдат избрани по-късно този месец, вероятно ще са свързани с партиите, които са решени - поне на теория, на измъкването от кризата. Бедата е, че Ципрас каза, че той няма да бъде премиер на правителството, включващо Нова демокрация или две малки центристки или лявоцентристки партии. Нещо повече, под въпрос е дали фаворитът му за коалиционен партньор - крайнодясната Независими гърци, въобще ще има депутат. Ако Ципрас не успее да сформира правителство, може да се стигне и до нови избори, трети за тази година. Това може да предизвика осакатяване на икономиката, защото Атина ще отиде далече от прилагането на оздравителната сделка. Гръцкият народ може добре да накаже Ципрас, ако той предизвика трети избори. Те вече не изглеждат щастливи, че е обявен втори вот - да не споменаваме, че Ципрас проведе през юли референдум по една по-ранна версия на спасителна програма. При положение, че Ципрас би могъл да сформира коалиция с центристки и лявоцентристки партии, той обеща да не се занимава с това. Бившият премиер, в края на краищата, има случаи на отмятане от думата си. Такъв изход може да доведе до ефективно прилагане на оздравяването.

Но съществува риск Ципрас да не се отърве от всички бунтовници в партията си, защото той е уплашен от възможността за нарастване на силата на новата отцепническа група. В такъв случай той може да открие, че правителството му започва с мнозинство, но това е единство, което се топи, когато трябва да се взимат трудни решения, отново предизвикващи избори. Този сценарий може да бъде избегнат, ако някоя партия, поканена да вземе участие в оглавявана от Ципрас коалиция, настоява всички останали центристки партии също да бъдат представени в правителството. Това вероятно би дало достатъчно голямо мнозинство, което да издържи на бъдещи отцепници. Всеки предполагаем коалиционен партньор трябва също така да настоява Ципрас да назначи в своя кабинет сериозни министри, включително няколко технократи. Неговото първо правителство беше белязано от некомпетентност. Друга идея е, че Ципрас може да подкрепи някаква форма на правителство на националното единство, но не в ролята на министър-председател. Той може да предложи друг политик от СИРИЗА или някой технократ за този пост.

Но това би породило загриженост, че Ципрас иска да си измие ръцете за програмата, която той подписа преди. Всички тези пресмятания естествено биха се променили ако Нова демокрация спечели изборите. Тогава по-лесно ще може да бъде сформирано коалиционно правителство, защото от партията обещаха да работят след изборите с всяка демократична партия. Дори беше казано, че биха работили със СИРИЗА в екип, определян като правителство на националното единство. Макар че това би могло да бъде най-добрият резултат за Гърция, много вероятно е Ципрас да не се съгласи. Дори ако най-лошите сценарии са избегнати, рискът е, че на фона на политическите битки с това, което е най-полезно за гръцкия народ, не приключват събитията в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай