Видинчани се събират на площада за 100 години на марша „Бдинци"

Видинчани се събират на площада за 100 години на марша „Бдинци" | StandartNews.com

Общината във Видин събира в събота гражданите на централния площад „Бдинци", за да почетат паметта на загиналите войни от легендарния Трети пехотен бдински полк и да покажат уважението си към техния марш „Бдинци, лъвове, титани". Обръщението за това към тях отправи лично кметът Огнян Ценков.

Поводът за необичайното събиране е 100-годишнатата от създаването на марша на полка „Бдинци, лъвове, титани". Това е станало след ожесточени боеве на полка на македонския фронт през Първата световна война през март 1917 година. Тогава с цената на много жертви войните от два полка – Бдинския и Ломския, отбраняват позициите си от войските на Съглашението. След безпримерен героизъм пътят на врага към Прилеп бил прекъснат. Мобилизираният видински учител Никола Попов се вдъхновил от саможертвата на българските войни и на 25 март в хан „Мраморница", който се намирал на шосето Битоля – Крушево, написал стихотворението „На Бдинци". Посветил го на командира на полка подп. Минчо Сотиров. Патриотичните стихове вдъхновили капелмайстора на полка Боню Кирчев, който написал музиката. Така се ражда славният марш на полка „Бдинци, лъвове, титани", който и днес повдига духа и националното самочувствие на българите.

В събота видинчани имат още няколко повода да се съберат заедно. В храма „Свети Димитър" ще бъде отслужена света лигургия за християнския празник Благовещение. Този ден се смята за рождена дата на читалище „Цвят", тъй като през 1870 година, когато е създадено, Благовещение е съвпадало с Цветница. На 25 март 1878 година във Видин влизат руски войни. Командващият ги генерал Боревски приема ключа на крепостта от командира на турския гарнизон Иззет паша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай