Старозагорски ученици ще разговарят с астронавти

Община Стара Загора ще се включи впроекта „Ало, Космос! Говори България“

Старозагорски ученици ще разговарят с астронавти | StandartNews.com
  • Община Стара Загора ще се включи впроекта „Ало, Космос! Говори България“.

На  26 юли от 17,00 часа на голям екран в Звездната зала на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ всички желаещи ще могат да проследят на живо историческата 20-минутна видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Това ще даде възможност на ученици от цялата страна, подбрани чрез конкурс и одобрени от НАСА, да задават своите новаторски въпроси директно към астронавтите Марк Ванде Хей (САЩ) и Тома Песке (Франция).

През целия ден  от 9,00 до 19,00 часа любителите на звездите ще могат чрез онлайн връзки да се включат и в специални работилници за деца,организирани в рамките на проекта.

Припомняме, че първата в България Народна астрономическа обсерватория е открита в Стара Загора на 26 февруари 1961г. - годината на полета на Първия космонавт на планетата Земя, затова Юрий Гагарин става неин партньор. От 2011 г. в Обсерваторията започва да дава всекидневни прогнози за космическото време. От април 2014 г. във фоайето и залата за посетители е оформена постоянна експозиция Музей на космонавтиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай