София ще кандидатства за 4 млрд. лв.

София ще кандидатства за 4 млрд. лв. | StandartNews.com

София. Столична община ще кандидатства за следващия програмен период с проекти на стойност над 4 млрд. лева, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че ще настоява София да получи своето справедливо и пропорционално място спрямо броя жители. „Политиката на Европейската комисия е европейските пари да отиват при хората. Това означава, че в големите градове трябва да отиват средства, съобразно броя на жителите", заяви Фандъкова и добави, че това е политика за целия следващ програмен период от 2014 г. до 2020 г.

„Без значение кой е кметът в момента, тези пари трябва да дойдат при софиянци", настоява кметът на София. Тя обясни, че макар 4 млрд. лева да звучат като космическо число, над 1,1 млрд. лева са за разработените проекти по интегрирания план за градско развитие, който включва само около половината столични райони.

Според Йорданка Фандъкова приоритетните проекти за София са метрото и градския транспорт. „Ще настоявам за включване на София с отделна мярка в програмата за енергийна ефективност на панелни сгради, тъй като в София има над 200 000 панелни жилища", посочи още тя и добави, че София е редно да получи тези средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай