Рекордно ниска избирателната активност в Благоевград

ротоколите от първите секции вече са предадени в общинската избирателна комисия

Рекордно ниска избирателната активност в Благоевград | StandartNews.com

Рекордно ниски стойности на избирателната активност – 27,76% – в частичния местен вот за кмет на Благоевград отчетоха от Общинската избирателна комисия в областния център.

Краят на изборния ден беше обявен с решение на Общинската избирателна комисия точно в 20:15 ч. Оказа се, че възрастните хора са били по-активни пред урните, а затрудненията от машинното гласуване са пренебрежимо малко, съобщава БНР.

Най-ниска беше активността в секциите, разположени в двете ромски махали на града. Там са гласували средно 15%. През целия изборен ден около тези секции имаше засилено полицейско присъствие, което елиминира възможността за купен и контролиран вот.

Другото, с което бяха белязани частичните избори за кмет на Благоевград, беше липсата на жалби, както от щабовете на седмината кандидати, така и на сигнали за нарушения на изборния процес, подадени до полицията и прокуратурата.

Протоколите от първите секции вече са предадени в общинската избирателна комисия, а резултатите тях дават преднина на Илко Стоянов от „Има такъв народ” и независимия Румен Томов, чиито правомощия бяха прекратени предсрочно.

Близо 65 000 жители на общината имаха право да гласуват в почти 140 секции. Само в 20 от тях бюлетините бяха на хартия, в останалите се гласуваше машинно, а в 54 секции имаше по две устройства. Въпреки това за частичния кметски вот бяха отпечатани 73 800 хартиени бюлетини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай