Неделя,

Рекордно ниска избирателната активност в Благоевград

От: Мартина Суботинова -
202
Рекордно ниска избирателната активност в Благоевград
A
A
A

Рекордно ниски стойности на избирателната активност – 27,76% – в частичния местен вот за кмет на Благоевград отчетоха от Общинската избирателна комисия в областния център.

Краят на изборния ден беше обявен с решение на Общинската избирателна комисия точно в 20:15 ч. Оказа се, че възрастните хора са били по-активни пред урните, а затрудненията от машинното гласуване са пренебрежимо малко, съобщава БНР.

Най-ниска беше активността в секциите, разположени в двете ромски махали на града. Там са гласували средно 15%. През целия изборен ден около тези секции имаше засилено полицейско присъствие, което елиминира възможността за купен и контролиран вот.

Другото, с което бяха белязани частичните избори за кмет на Благоевград, беше липсата на жалби, както от щабовете на седмината кандидати, така и на сигнали за нарушения на изборния процес, подадени до полицията и прокуратурата.

Протоколите от първите секции вече са предадени в общинската избирателна комисия, а резултатите тях дават преднина на Илко Стоянов от „Има такъв народ” и независимия Румен Томов, чиито правомощия бяха прекратени предсрочно.

Близо 65 000 жители на общината имаха право да гласуват в почти 140 секции. Само в 20 от тях бюлетините бяха на хартия, в останалите се гласуваше машинно, а в 54 секции имаше по две устройства. Въпреки това за частичния кметски вот бяха отпечатани 73 800 хартиени бюлетини.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички