Проучват резиденция на епископа на Пауталия

Проучват резиденция на епископа на Пауталия | StandartNews.com

Монументална сграда от късно античната епоха проучват археолози в центъра на Кюстендил. Предполага се, че това е била резиденцията на епископа на Пауталия, един от големите градове на балканската провинция в римската империя. Датирането й е от ІІ-ІІІ век и вероятно е съществувала до към VI век., а площта на спасителните разкопки е около 1 декар.

Обектът беше открит преди няколко месеца при осъществяването на проект за обновяване на парка пред Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора" в града. Основанията да се смята, че това е резиденция на Пауталийските епископи е близостта на тази сграда до епископската базилика, намираща се от другата страна на улицата, където сега е читалище "Братство" и самата планова схема на сградата с голям вътрешен двор от 100 кв. м, ограден от 4 колони, обясни археологът от РИМ-Кюстендил Румен Спасов, който ръководи разкопките.

В резиденцията са били работните кабинети на епископите. Там те са посрещали официалните гости. Разкопките трябва да приключат до две седмици и тогава комисия, в която ще има представители на Министерство на културата, ще определи какво да се случи с обекта. Най-доброто решение е запазване, интегриране и експониране на археологическите структури, където се намират в момента.

Но такова експониране на обекта не е предвидено в проекта за благоустрояването на парка "Галерията". Ще има и конструктивни проблеми с нивото на терена, необходимост от дрениране и други дейности, поясни директорът на кюстендилския музей Валентин Дебочички.

Другият вариант е обектът отново да бъде покрит с пръст и да остане под предвиденото за това място т. нар. водно огледало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай