Кукери нападат Симитли

На 11 и 12 януари в града се провежда фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Кукери нападат Симитли | StandartNews.com

Тази събота и неделя Симитли ще бъде домакин на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Очаква се тази година в него да вземат участие рекорден брой кукерски групи. Само до края на 2019 година броят на заявилите участие групи бе 50, като освен от цяла България, и македонски кукери бяха заявили участие. Заради множеството групи, желаещи да участват във фестивала, той става двудневен.

Идеята за удължаването в два дни на кукерския празник, който е емблема на община Симитли възниква още след закриването на миналогодишния фестивал.

Вече шестнадесет години броят на групите се увеличава с всяка изминала година и се налага все по-бързо да минават кукерските групи и все по-късно да е награждаването. Това подсказа, че на кукерския празник му трябват два дни.

Тази събота и неделя – 11 и 12 януари в Симитли ще бъде празник! Празник на кукерите! Два дни зрелищно шоу! Два дни, изпълнени от магията на кукерството!

Организаторите на фестивала ще приемат заявки за участие до последния момент. От вчера, когато бе обявено, че няма да се провежда кукерски фестивал в Перник, желание за участие са заявили още три групи, една от които от Долна Секирна, Пернишко. Кукери от Перник традиционно идват на фестивала в Симитли, и за тази година, още преди Коледа, участие са заявили пет кукерски групи от Пернишко. Традиционно в Перник публиката вижда и симитлийски кукери.

„Симитлия – Древната земя на кукерите“ се превръща в приказка от герои – кукери, мечки, мечкари, старци, дяволи, булки и младоженци... всякакви персонажи на кукерството, както и модерни и актуални образи за маскарада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай