Копривщица влезе в ЮНЕСКО

Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света", обяви Ирина Бокова

Копривщица влезе в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Съборът в Копривщица бе вписан в регистъра на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство. Това стана на церемония в Париж, на която генералният директор  Ирина Бокова връчи на кмета Генчо Герданов сертификат. На церемонията присъства Ангел Чолаков, посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО, и други официални лица.

"Съборът в Копривщица е петият елемент, вписан в ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Вписването на Събора в Копривщица в Регистъра на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство е поредното признание за богатството на културата на България. Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света", подчерта Ирина Бокова.

Ннематериалното културно наследство е душата на всеки народ. Създавани векове наред, обичаите, занаятите, песните и танците формират културния облик и духовното битие на човечеството. Именно споделянето на тези традиции са основата, върху която се градят толерантността и взаимното уважение. Като връзка между миналото, настоящето и бъдещето на човечеството трябва да ги съхраняваме и предаваме", каза още Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай