Кърджали и Габрово изпревариха София. Голямото разместване на градовете

ИПИ с ново изследване - Регионални профили: показатели за развитие - 2023

Кърджали и Габрово изпревариха София. Голямото разместване на градовете | StandartNews.com

Кърджали привлича най-много нови жители, Габрово изпреварва София по усвоени европари, хората в Силистра пък са най-честите посетители на библиотеките. Перник произвежда най-много боклук, но го рециклира целия. Най-много ВЕИ има в Пазарджик. Това сочи новото изследване за социалното и икономическото състояние на областите в България – "Регионални профили: показатели за развитие - 2023", изготвено от Института за пазарна икономика.

Столицата по почти всички индикатори за икономическо развитие е почти два пъти по-развита от всички останали области и в челото на класацията на областите по икономически ръст трудно може да стане фундаментална промяна, каза пред БНР икономистът Адриан Николов.

"На дъното" също се случват доста интересни неща - традиционното твърдение, че Видин и Монтана са най-слабо развитите части на страната, е поставено под съмнение. Виждаме други изоставащи области – Кюстендил, Силистра, Хасково, обясни икономистът.

Видин е с най-лоши демографски показатели. Коефициентът на естествен прираст е най-висок - минус 21,3‰ – над двойно под средното ниво за страната (–9,7‰). Другите области на дъното са Смолян и Силистра. Високите заплати в София привличат хиляди хора в столицата, но лидерът по този показател не е столицата, а област Кърджали. Там механичният прираст е 21,6‰ при 7,9 за столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Димка Димитрова
преди 5 месеца

Кърджали се обезбългарява!!!

Откажи