Фестивал на дантелите, гарниран с джаз в Калофер

В продължение на два дни – в събота и в неделя, от 10.30 часа майсторки и начинаещи плетачки ще работят заедно на площада в града.

Фестивал на дантелите, гарниран с джаз в Калофер | StandartNews.com

Плетачки на прочутата на калоферска дантела пристигат в събота и неделя в Калофер, за да демонстрират уменията си и обменят идеи, опит и модели на изящното плетиво. Това е 22-то издание на Празниците на калоферската дантела, които са популярни от Русе до Пловдив и от Калофер до Великобритания.  Кулминацията е в неделя, на 15 август. Голяма Богородица е празникът на Калофер.

В продължение на два дни – в събота и в неделя, от 10.30 часа майсторки и начинаещи плетачки ще работят заедно на площада в града. По традиция  край  масичките с пособията за плетене – цилиндър и совалки, се събират по две-три поколения плетачки – баба, майка и внучка.  Демонстрациите продължават по няколко часа, те са възможност многобройните гости на Калофер да си закупят или поръчат на майсторките дантелен сувенир.

Тази година в дантеления фест са включени две изложби. Едната е мемориална изложба на художника Илия Янакиев.  През последните десетина години той участваше във всеки Празник на калоферската дантела, изящното плетиво бе негово вдъхновение и мотив в картините му, за което местните хора са му много признателни. 

С другата изложба Регионалния исторически музей в Смолян представя историята на музейното дело в Средните Родопи.

За многобройната детска публика и за родителите  театралната работилница „Пиеро“ към читалище „Христо Ботев“ в Калофер ще изнесе две представления на кукления спектакъл „Слънчев лъч“. И двете са в неделя – от 11.30 и от 17.30 часа в читалището.

Концертът на прочути джазови изпълнители стана запазена марка на Празниците на калоферската дантела. В това издание на „JaZZ  и дантели“  участват  Марина Господинова /вокали/, Шибил Бенев / пиано и китара/, Борис Таслев / контрабас/ и Атанас Попов /барабани/.  Концертът е утре вечер, събота,  от 20.00 часа пред Творческия център на калоферската дантела в мемориалния комплекс „Христо Ботев“, пише Марица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай