Сряда,

България плаща три пъти за старите си сметища

От: Мартина Суботинова -
115
България плаща три пъти за старите си сметища
A
A
A

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи първа копка на рекултивацията на старото общинско сметище на Бобов дол.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда (ОПОС) 2014-2020", като общият размер на инвестицията е 878 304 лв.

„Много се радвам на такива моменти, защото на практика България плаща три пъти за тези депа - един път да се закрият, втори път да се изградят нови регионални системи за управление на отпадъците и трети път - за рекултивация на старите сметища“, заяви екоминистърът.

Проектът е за рекултивация на старото общинско сметище на Бобов дол в землището на града, което не отговаря на съвременните екологични изисквания. То е разположено на територията на стара кариера и се е експлоатирало от 1974 г.

Предвижда се съществуващите отпадъци да се съберат на територията на имота, да се оформи стабилно тяло, да се осигури отвеждане и мониторинг на подпочвените води и да се създаде възможност за последващото ползване на терена за пасище и мера. Целта е да се осигури опазване на атмосферния въздух, ограничаване замърсяването на повърхностните води и контрол на процесите в тялото на отпадъците. След приключването на техническата рекултивация на сметището ще се извърши и биологична рекултивация.

От Министерството на околната среда и водите посочват, че от държавния бюджет за 2019 г. са осигурени 70 млн. лв. за финансиране на проекти на общините за рекултивация на общински депа за неопасни отпадъци, които не отговарят на нормативните изисквания. Финансирането се извършва чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички