Първо причастие получиха децата в Раковски

Франциск ги поздрави, че са облечени в бяло

Първо причастие получиха децата в Раковски | StandartNews.com

Хлябът и виното символизират тялото и кръвта Христови

Папа Франциск отслужи света литургия в църквата „Пресвето сърце Исусово” в Раковски. Светият отец даде първо причастие на 242 българчета от най-голямата католическа общност у нас.

Папа Франциск пристигна в Раковски, където стотици хора го чакаха пред църквата „Пресвето сърце Исусово”. Хората наблюдаваха светата литургия на големи екрани. При пристигането си в града папата премина със своя папамобил, като в даден момент слезе сред хората и тръгна между тях.

“Скъпи деца, братя и сестри, Христос Воскресе! Щастлив съм да поздравя децата с първото причастие, техните родители и роднини, приятели. Вие, скъпи деца, момичета и момчета, сте дошли тук от всяко кътче на тази земя на розите, за да участвате в този чудесен празник, който сигурен съм, няма никога да забравите”, обърна се папа Франциск строените пред олтара деца, чакащи своето първо причастие.

Първото причастие преди всичко е един празник, в който честваме Иисус, който няма никога да ни остави. Този празник е възможен благодарение на вашите родители, на бабите и дядовците ви. Да приемеш първото причастие означава приятелство с Иисус, каза още папа Франциск и добави: Господ се нуждае от вас, за да може да осъществи чудото да дарява радост на вашите близки.

Светият отец поздрави децата за това, че са облечени в бели дрехи, като за празник, което определи като хубав и важен знак. Първото причастие е преди всичко празник, в който честваме Исус, който пожела да остане винаги до нас и няма никога да ни изостави, добави Светият отец.

Изминахте дълъг път до срещата с Исус и да го приемете в сърцето си, който, според Евангелието, един ден умножи по чуден начин пет хляба и две риби, утолявайки глада на тълпата, която го следва и слуша, допълни папата. Това става по същия начин, по който днес вие помагате да стане чудото, в което ние възрастните да си спомним деня, в който приехме за първи път Исус в Евхаристията и да благодарим за това. Има чудеса, които могат да се сбъднат само ако имаме като вашето сърце - способно да споделя, да мечтае, да се доверява и да почита другите, каза папа Франциск.

В края на проповедта си пред децата папата каза, че е щастлив, че споделя с тях този важен момент, помагайки им да срещнат Исус.

Светият отец бе приветстван с "добре дошъл" от Негово високо преосвещенство монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-пловдивската епархия.

"Католиците от цяла България с радост Ви приветстваме. Раковски, нашата земя, е земя на вярата", каза още монсеньор Йовчев. Събрани сме тук, за да отслужим Света Евхаристия, по време на която бяха дадени първи причастия, добави свещеникът. Той още веднъж благодари на папата, че е сред тях в този много важен ден за техните деца. Те дойдоха от всички краища на Родината заедно със своите родители и катехисти и ви поздравяваме с нашия прекрасен великденски поздрав "Христос възкръсна!", каза още епископът. По думите му децата знаят, че тяхното Първо причастие е първо, но не е единствено и те знаят, че пътят на обичта към Исус и ближния не се изминава за един ден, а през целия живот.

Децата изпратиха Светия отец с бурни аплодисменти и възгласите "Ние ви обичаме" и "Идете си с мир". В двора на църквата и на оградата й е експонирана изложба на детски рисунки по темата. Пътят му към изхода на храма бе обсипан с листенца от бели рози.

Светият отец започна непринуден диалог с децата. Попита ги дали са доволни, че ще получат първо причастие и получи дружен отговор „да”, попита ги дали са сигурни и отново последва същият отговор. После папа Франциск попита децата защо са доволни и ги призова заедно да кажат, че са доволни, защото идва Иисус. „Ние сме братя помежду си, нашият закон е любовта”, каза папа Франциск.

Първото причастие представлява приемане на хляб и вино, които символизират тялото и кръвта Христови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай