Заработи обновеното улично осветление в Балчик

Заработи обновеното улично осветление в Балчик | StandartNews.com

Добрич. Вече е факт реконструкцията на уличното осветление на крайбрежната алея Дамбата в Балчик, която е реализирана по проект "Пилотен модел на изграждане и финансиране на слънчево улично осветление в Черноморските общини". Проектът бе изпълнен от Черноморски енергиен клъстер в партньорство с община Балчик и Асоциацията на българските черноморски общини.

Фокусът на проекта бе пилотно изграждане на напълно ново като концепция улично осветление, което да използва най-новите технологии в областта на осветлението и захранването от местен енергиен източник - улично осветление със светодидони лампи (т. нар. LED лампи) и захранвано от фотоволтаични панели. Системата е уникална за страната - основният захранващ източник са фотолтаичните панели, а като резервен източник в аварийни случаи е предвидено да се използва електричество от електропреносната мрежа.

До реконструцията Дамбата се осветяваше от общо 73 тела от различен тип с обща мощност 5,75 kW. Уличното осветление работи 3650 часа годишно при средна годишна консумация 21 MWh, отчитат от общината. Сега новата улична инсталация включва 68 улични осветителни стълба със светодиодни лампи - всяка с мощност от 20 W, като общата инсталирана мощност е 1 360 W. Зарядната фотоволтаична станция се състои от 18 броя поликристални фотоволтаични панели с единична мощност от 240 Wp. Общата инсталирана мощност е 4,32 kWp.

Гаранционният срок на фотоволтаичните панели е 25 години, на LED лампите – 35 000 часа. Икономическият и екологичният ефект от новото улично осветление ще се изразяват в годишното спестяване на 23 MWh електроенергия и 47,3 t вредни емисии CO2, добавят от кметството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай