ЮЗУ отбелязва „Деня на екс пушача”

ЮЗУ отбелязва „Деня на екс пушача” | StandartNews.com

Благоевград. В Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград ще участват в организираното за първи път в цяла Европа събитие "Деня на Екс пушача". То е част от кампанията на Европейската комисия "Екс пушачите са неудържими". Тя има за цел да мотивира младите хора на възраст 25-34 години да направят първа крачка към живот без цигарен дим, използвайки позитивни послания. В тази връзка Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции активно се включват в събитието, като организират регионални кампании по проблема.

Кампанията "Екс пушачите са неудържими" поощрява постиженията на екс пушачите от цяла Европа. Задачата на събитието е да се обърне внимание на бившите пушачи и чрез успеха им да окуражи настоящите пушачи, че те също могат да се, откажат от зависимостта си към тютюна, като последват примера на бившите пушачи.

29 % от европейците пушат, като в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 31 % от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца. Отбелязването на "Деня на екс пушача" в Югозападния университет ще бъде днес от 10:30 часа, уточняват от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай