Всеки ден има запитване в България от потенциални чужди инвеститори

Всеки ден има запитване в България от потенциални чужди инвеститори | StandartNews.com

Всеки ден има запитване в България от потенциални чужди инвеститори. Това каза пред журналисти в Добрич зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който бе гост на първата копка на китайски завод за фураж.

Китай е приоритетен партньор за България, каза зам.-министърът на икономиката Любен Петров. "Миналата година бях на форум в Нинбо по инициативата 16 плюс 1, след това бе визитата на премиера с министри. Сред инициативите, по които се работи е възстановяване на пътя на коприната. Надяваме се с общи усилия и с такива добри примери китайските инвеститори в България да стават все повече и повече. Заводът за автомобили в Ловеч "Грейт уол" е една от първите китайски инвестиции в България. В индустриалната зона в Пловдив също в момента се преговаря с бъдещи китайски инвеститори. Смятаме, че с откриването официалното на завода тук в Добрич вече ще можем да даваме пример на китайските инвеститори как с пълната подкрепа на българското правителство нещата се случват. Държа да подчертая и това, че по Оперативната програма "Иновации и конкурентноспособност" тези инвеститори също могат да се възползват от европейски средства, както тази българо-китайска фирма тук в Добрич и се надяваме тя, както се казва, да повлече крак" - заяви зам.-министър Петров.

Той увери, че всеки ден има запитвания в България от потенциални инвеститори от цял свят. За миналата година чуждите инвестиции у нас са били в размер на над 1 млр. и 374 млн. лв., каза още зам.-министърът. Сред последните запитвания, които са били отправени са били инвеститори от Япония, Турция, Канада, Израел. "Някои от инвеститорите дори не желаят докато се случи реално инвестицията да се рекламира през медиите, защото има обратни настроения особено при европейските инвеститори. Причината е в това, че когато те идват тук, това означава, че някъде в централна или западна Европа се закрива някакво предприятие. Затова ние работим много деликатно с нашите чуждестранни партньори и инвеститорите и някои не ги обявяваме докато те самите не кажат" - каза още Петров. Той изрази надежда родната индустрия да е част от процеса на превъоръжаване на българската армия.

"Българската отбранителна индустрия е към министерството на икономиката. ВМЗ "Сопот", което имаше много натрупани проблеми, вече се възстановява и там също има интерес от потенциални партньори, които искат да правят съвместно партньорство с нашите държавни предприятия. Има интерес от съвместни инвестиции по линия на превъоръжаване на Българската армия. Аз лично се надявам със средствата, които в бюджет 2016 се отпуснаха към армията, вярно е че са малко, но наистина да стартира превъоръжаването на българската армия и родната индустрия да участва в този процес", заяви Петров.

В отговор на въпрос зам.-министърът заяви, че българската IT индустрия е изключително напред и родните фирми от сектора са в челните класации. "Скоро имахме срещ6а с българска фирма, която работи за Великобритания и по време на тази среща аз лично научих, че софтуерът, който управлява крикета във Великобритания и спортни състезания е разработен от българска фирма" - заяви още зам.-министърът. Той подчерта, че ОП "Иновации и конкурентноспособност" насърчава максимално иновативни проекти, отговарящи на световно ниво, защото до 2020 г. българската икономика трябва да е готова за самостоятелно участие на конкурентен принцип на световните пазари

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай